Clethra alnifolia

Clethra

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clethra alnifolia, ook wel bekend als de zomerpeper, is een struik die voornamelijk voorkomt langs de oostkust van Noord-Amerika. De plant kan een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter en heeft smalle lancetvormige bladeren die in de herfst prachtig verkleuren naar geel en rood. In de zomer bloeit de Clethra alnifolia met geurige witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De plant gedijt het beste in vochtige grond en halfschaduw, en kan goed worden toegepast in een border of als solitaire plant in de tuin. Clethra alnifolia staat bekend om zijn mooie uiterlijk en aangename geur en is een waardevolle toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou. Het is aan te raden om de plant in de winter goed te mulchen.

  Ja, Clethra alnifolia is gemakkelijk te onderhouden. Het enige wat nodig is, is voldoende water en een goede drainage. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig te snoeien voor een gezonde groei.

  Clethra alnifolia heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de plant en andere beplanting om luchtcirculatie en zonlicht toe te laten. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij kan groeien zonder belemmerd te worden door andere planten.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in gedeeltelijke schaduwrijke omstandigheden. Het belangrijkste is dat de grond goed doorlatend is en regelmatig wordt bewaterd, ongeacht de lichtomstandigheden. Het is een sterke en veelzijdige tuinplant.

  De Clethra alnifolia heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geurige bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en de bestuiving van gewassen.

  Ja, Clethra alnifolia is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor vlinders, bijen en andere bestuivers. Het brengt diversiteit in de tuin en draagt bij aan een gezondere en evenwichtige ecosystemen.

  De plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus. De bloei kan tot wel 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een zonminnende tuinplant die goed gedijt op een zonnige plek in de tuin. Zorg wel voor voldoende water bij warme temperaturen.

  De plant Clethra alnifolia is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en aangename geur. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de Clethra alnifolia plant heeft de mogelijkheid om geluid te dempen dankzij zijn dichte groei en bladeren, die geluidsgolven absorberen. Dit maakt hem een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in een tuin of buitenruimte. Over het algemeen kunnen planten met dichte groei en veel bladgeluid goed dempen.

 • Knip dode, beschadigde of zieke takken weg voor de lente. Snoei na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Vermijd te veel snoeien, omdat dit de bloei kan verminderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat de grond vochtig maar niet drassig is. Geef bij voorkeur water in de ochtenduren.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om te zorgen voor een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het is aan te raden om regelmatig bij te mesten om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De bodemkwaliteit van de Tuinplanten is van groot belang voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor een goed doorlatende grond die vocht vasthoudt, maar niet te nat is. Voeg organisch materiaal toe zoals compost om de bodemvruchtbaarheid te verhogen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te droog. Het is ideaal om de plant beschutting te geven tegen harde wind.

  Je kunt Tuinplanten beschermen tegen de winter door ze af te dekken met mulch, zoals stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In strenge winters kun je overwegen om een beschermende doek of jutezak over de planten te plaatsen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond. Snoei in het voorjaar om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef regelmatig water, vooral in droge periodes.

  Om goed te gedijen heeft de plant behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende struiken en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en verminderde bloei.

  Mulch heeft vele voordelen voor tuinplanten, waaronder het vasthouden van vocht in de grond, het onderdrukken van onkruid en het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom de planten in de tuin.

  De plant gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met behulp van organische materialen zoals compost of turf. Het behouden van de juiste zuurgraad stimuleert een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je regelmatig controleren op bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten kunnen effectief zijn. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door deze regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht.

 • Omschrijving

  Clethra alnifolia, ook wel bekend als de zomerpeper, is een struik die voornamelijk voorkomt langs de oostkust van Noord-Amerika. De plant kan een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter en heeft smalle lancetvormige bladeren die in de herfst prachtig verkleuren naar geel en rood. In de zomer bloeit de Clethra alnifolia met geurige witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De plant gedijt het beste in vochtige grond en halfschaduw, en kan goed worden toegepast in een border of als solitaire plant in de tuin. Clethra alnifolia staat bekend om zijn mooie uiterlijk en aangename geur en is een waardevolle toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.