Coprosma repens

Coprosma

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Coprosma repens, ook wel bekend als de spiegelplant, is een groenblijvende struik met glanzende, ovale bladeren. De bladeren variëren in kleur van groen tot roodachtig bruin, afhankelijk van de variëteit. Deze plant produceert kleine, onopvallende bloemen gevolgd door decoratieve bessen in verschillende kleuren, zoals rood, oranje of paars. Coprosma repens is een veelzijdige plant die zowel in de volle zon als in de halfschaduw kan gedijen. Het is een aantrekkelijke en onderhoudsvriendelijke plant die een vleugje kleur en textuur toevoegt aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt het hele jaar door zijn bladeren.

  Coprosma repens is matig winterhard en kan temperaturen tot -5°C tolereren. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst. Het is het beste om de plant in de winter binnen te zetten of te voorzien van bescherming zoals een vliesdoek.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Het heeft af en toe wat water nodig en af en toe wat snoei, maar verder heeft het weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en veerkrachtige plant.

  Coprosma repens heeft ongeveer 1 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten in de tuin.

  De Coprosma repens groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het kan ook in de schaduw groeien, maar de groei kan langzamer zijn en de plant kan minder kleurrijk worden. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De Coprosma repens plant moet regelmatig maar spaarzaam worden bewaterd, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten opdroogt om wortelrot te voorkomen. Water geven in de ochtend of avond is het beste.

  Ja, Coprosma repens is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de kleine bloemen en nectar die ze produceren. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het beschutting aan kleine dieren en helpt het bij het verminderen van bodemerosie.

  Deze plant bloeit van maart tot mei en de bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De plant kan goed tegen volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. De plant kan ook in gedeeltelijke schaduw groeien, maar zal dan mogelijk minder kleurrijk zijn.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van de plant kan leiden tot maag- en darmproblemen.

  Ja, de Coprosma repens plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Daarnaast kan de plant ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of binnenshuis. Het plaatsen van meerdere planten kan het geluidsdempend effect versterken.

 • Het is aan te raden om Coprosma repens in het voorjaar te snoeien om de vorm en de grootte van de plant te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip eventueel te lange scheuten terug. Zorg ervoor dat u scherp gereedschap gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef in de winter minder water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.

  Coprosma repens heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Meng eventueel wat zand door de potgrond om de drainage te verbeteren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem voedzaam is en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd zware en compacte grondsoorten.

  Coprosma repens gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Bescherm de plant tegen vorst door deze in de winterperiode op een beschutte plek te plaatsen. Gebruik eventueel ook een beschermhoes of mulch om de wortels te beschermen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt in de winter om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige grond. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt en snoei indien nodig om de vorm te behouden. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik een langzaam vrijkomende meststof of organische mest om de planten van voedingsstoffen te voorzien gedurende het groeiseizoen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht, onderdrukt onkruid en voegt organisch materiaal toe aan de bodem. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost als mulch. Pas op dat de mulch niet te dicht bij de stam van de plant wordt gelegd om wortelrot te voorkomen.

  De ideale zuurgraad voor de bodem van Coprosma repens is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde tussen 5,5 en 7. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en vermijd te zure of te basische grond. Het regelmatig testen van de bodem en aanpassen van de pH-waarde kan de gezondheid en groei van de plant bevorderen.

  Coprosmas kunnen gevoelig zijn voor bladluizen en spint. Om ongedierte te bestrijden, kan regelmatig besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing helpen. Het is ook goed om de plant regelmatig te controleren op eventuele tekenen van plagen.

 • Omschrijving

  Coprosma repens, ook wel bekend als de spiegelplant, is een groenblijvende struik met glanzende, ovale bladeren. De bladeren variëren in kleur van groen tot roodachtig bruin, afhankelijk van de variëteit. Deze plant produceert kleine, onopvallende bloemen gevolgd door decoratieve bessen in verschillende kleuren, zoals rood, oranje of paars. Coprosma repens is een veelzijdige plant die zowel in de volle zon als in de halfschaduw kan gedijen. Het is een aantrekkelijke en onderhoudsvriendelijke plant die een vleugje kleur en textuur toevoegt aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.