Cordyline indivisa

Cordyline

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cordyline indivisa, ook wel bekend als de Nieuw-Zeelandse vlas, is een opvallende plant met lange, smalle bladeren die een blauwachtige tint hebben. De plant kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van wel 3 meter en vormt een sierlijke toevoeging aan de tuin of als kamerplant. Cordyline indivisa bloeit zelden en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een zonnige standplaats nodig om optimaal te groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor heeft de plant ook in de winter een groene uitstraling in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant goed beschermd wordt tegen vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken of naar binnen te halen.

  Ja, de plant is redelijk makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor voldoende licht en water en snoei regelmatig om de plant gezond te houden. De plant kan goed gedijen in verschillende bodemtypes.

  De Cordyline indivisa heeft veel ruimte nodig, vanwege zijn grote afmetingen en lange bladeren. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich vrij uit te kunnen strekken en te groeien. Houd rekening met een minimale ruimte van ongeveer 2-3 meter in diameter om de plant goed te laten groeien.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven, anders kan de groei belemmerd worden. Het beste is om de plant op een zonnige locatie te plaatsen.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Houd de grond vochtig, maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warme temperaturen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege zijn bloemen met nectar. Het is een goede keuze voor een tuin die deze insecten wil aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij verschillende insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving. Daarnaast biedt hij een schuilplaats en voedsel voor verschillende dieren zoals vogels. Bovendien draagt het bij aan het ecosysteem in de tuin en vergroot het de variatie aan plantensoorten.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei kan wel tot zes weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Besproei de bladeren regelmatig om ze fris te houden.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt afgeraden om deze plant te eten. Het is beter om alleen planten te eten die specifiek worden gekweekt voor consumptie.

  Ja, de plant heeft brede, lange bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin of buitenruimte.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Verwijder ook regelmatig oud blad aan de onderkant van de plant om luchtcirculatie te bevorderen. Gebruik altijd scherpe en schone snoeischaar om infecties te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant bij voorkeur water op de bodem en vermijd het besproeien van de bladeren.

  Voor een optimale groei en gezondheid van deze plant is het aan te raden om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is en niet te compact, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen of aan te vullen met voedingstoffen om de groei van de plant te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd natte grond. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek met lichte schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om in de winter de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch rond de wortels aan te brengen. Indien mogelijk kan de plant ook worden verplaatst naar een beschutte plek of worden afgedekt met vliesdoek. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op eventuele vorstschade en deze indien nodig te behandelen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zowel de volle zon als halfschaduw. Zorg voor regelmatig water geven en bemesten in het voorjaar. Verwijder dode bladeren om de plant er mooi en gezond uit te laten zien.

  Voor deze plant is het aan te raden om te bemesten in het voorjaar en de zomer. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt voor een gezonde groei en bloei.

  Mulch de plant in het voorjaar met een laag organisch materiaal, zoals schors of compost, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant ligt om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De bodem voor deze plant dient lichtzuur tot neutraal te zijn met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te doen met kalk of zwavel. Een juiste zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen zoals bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of zeepwater om ongedierte te verwijderen. Zorg voor een goede luchtcirculatie en vermijd overmatig water geven om schimmel- en insectenproblemen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cordyline indivisa, ook wel bekend als de Nieuw-Zeelandse vlas, is een opvallende plant met lange, smalle bladeren die een blauwachtige tint hebben. De plant kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van wel 3 meter en vormt een sierlijke toevoeging aan de tuin of als kamerplant. Cordyline indivisa bloeit zelden en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een zonnige standplaats nodig om optimaal te groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.