Cornus alba 'Aurea'

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus alba 'Aurea' is een opvallende struik met heldergeel blad dat in de zon nog intenser van kleur wordt. In de zomer bloeit de plant met kleine witte bloemen, gevolgd door witte bessen in de herfst. De rode takken zorgen in de winter voor een mooi contrast met de sneeuw. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Cornus alba 'Aurea' is een veelzijdige en decoratieve plant die zowel solitair als in groepsbeplanting goed tot zijn recht komt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Cornus alba 'Aurea' is een bladverliezende plant. In de winter verliest deze plant zijn bladeren. Het is dus geen groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou. Deze plant kan goed overleven in de Nederlandse winter.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft regelmatig water nodig, maar verder heeft hij weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen.

  De plant heeft een ruimte van ongeveer 2 meter in de breedte en 2 meter in de hoogte nodig. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is voor optimale groei. Het blad kan echter minder felgekleurd zijn in de schaduw.

  Cornus alba 'Aurea' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te drassig. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege zijn bloemen en nectar. Het is een populaire keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en bestuivers willen aantrekken. Planten zoals deze kunnen helpen bij het behoud van vlinder- en bijenpopulaties in de tuin.

  Cornus alba 'Aurea' trekt vogels aan door de bessen die het produceert. Daarnaast biedt de plant schuilplaats en voedsel voor insecten en andere kleine dieren. De bladeren zorgen ook voor een divers microklimaat in de tuin.

  Cornus alba 'Aurea' bloeit van mei tot juni met kleine witte bloemen die ongeveer 2 weken aanhouden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt het ook wanneer hij voor langere tijd in de zon staat. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de vruchten die deze plant produceert zijn niet eetbaar. Wees voorzichtig met het consumeren van planten uit de Tuinplanten categorie, aangezien niet alle planten geschikt zijn voor consumptie. Het is altijd raadzaam om een plantengids te raadplegen voordat je iets eet.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met zijn bladeren en stam. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving van de plant.

 • Snoei de plant in het voorjaar door oude, zwakke of beschadigde takken weg te knippen. Verwijder ook eventuele kruisende takken om de vorm van de plant te behouden. Let op dat de snoei geen invloed heeft op de bloei van de plant later in het seizoen.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd om de plant te laten weken in water.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef regelmatig water en bemesting volgens de instructies op de verpakking.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Een lichte zure tot neutrale bodemkwaliteit is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond vruchtbaar is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of stro rond de basis aan te brengen. Je kunt ook een beschermende doek of jute over de plant leggen om de kou te weren. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt en niet uitdroogt tijdens de winterperiode.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoei. Snoei dode takken in het voorjaar voor gezonde groei. Zorg voor voldoende water en voeding voor een mooie bloei.

  Het is aanbevolen om in het voorjaar organische mest of mestkorrels te gebruiken. Ook kan er in het voorjaar of najaar kalk gestrooid worden om de zuurgraad van de grond te verhogen. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingstoffen krijgt om gezond te blijven groeien.

  Mulchen kan nuttig zijn voor de Tuinplanten om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal als boomschors, compost of bladeren rondom de planten, maar vermijd direct contact met de stam om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor het beste resultaat.

  De Cornus alba 'Aurea' gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de grond te controleren om ervoor te zorgen dat de plant de juiste voedingsstoffen opneemt. Er zijn verschillende bodemtestkits beschikbaar om de pH-waarde van de bodem te meten.

  Om ongedierte bij tuinplanten te bestrijden, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kun je regelmatig de planten inspecteren en handmatig ongedierte verwijderen. Ook het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan effectief zijn tegen plagen.

 • Omschrijving

  Cornus alba 'Aurea' is een opvallende struik met heldergeel blad dat in de zon nog intenser van kleur wordt. In de zomer bloeit de plant met kleine witte bloemen, gevolgd door witte bessen in de herfst. De rode takken zorgen in de winter voor een mooi contrast met de sneeuw. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Cornus alba 'Aurea' is een veelzijdige en decoratieve plant die zowel solitair als in groepsbeplanting goed tot zijn recht komt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.