Cornus kousa

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus kousa, ook bekend als de Chinese kornoelje, is een kleine tot middelgrote boom met een opvallende bloei in de lente. De bloemen zijn vier witte bloemblaadjes die samen een ster vormen en verschijnen in groepen aan de takken. Na de bloei ontwikkelen zich roze tot rode aardbei-achtige vruchten die eetbaar zijn. In de herfst verkleurt het blad naar prachtige tinten van rood, oranje en paars voordat het valt. Deze sierlijke boom is een populaire keuze voor de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bloemen, vruchten en herfstkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Cornus kousa is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal gedurende de wintermaanden afvallen. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Planten die niet volledig winterhard zijn, kunnen beter in potten gekweekt worden zodat ze in de winter naar binnen gebracht kunnen worden.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoei, regelmatig water geven en een goede bemesting in het voorjaar. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  Cornus kousa heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 4 meter breed en 4 tot 8 meter hoog. Zorg voor voldoende ruimte om de plant vrij te kunnen laten groeien en bloeien. Het is belangrijk om de locatie zorgvuldig te kiezen, omdat de plant niet graag verplaatst wordt.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht in de grond en om regelmatig te bemesten. De plant zal zich goed ontwikkelen en bloeien, zelfs in schaduwrijke omgevingen.

  Cornus kousa heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die ook insecten willen aantrekken.

  De Cornus kousa trekt vlinders en vogels aan door de kleine rode vruchten. Deze vruchten zorgen voor voedsel voor verschillende dieren en bevorderen zo de biodiversiteit in de tuin. Het bladerdek van de Cornus kousa biedt tevens beschutting en nestgelegenheid voor verschillende insecten en kleine dieren.

  De plant bloeit van mei tot juni en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en kan zelfs genieten van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme, zonnige dagen. Pas op voor uitdroging van de grond.

  De bessen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak verwerkt in jam of gebak. Het is echter belangrijk om de zaden te vermijden, omdat deze giftig zijn. Het is raadzaam om de bessen in beperkte hoeveelheden te consumeren.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid opvangen en dempen. Het effect is echter beperkt en hangt af van de omgeving en de hoeveelheid planten. Over het algemeen is de geluidsdempende werking van de plant redelijk beperkt.

 • Snoei de plant in het late voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik indien nodig uit om licht en lucht door te laten. Vermijd snoeien in de winter om bloei te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze tuinplant, vooral tijdens de warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan regelmatig kleine beetjes.

  Het is belangrijk om voor Tuinplanten potgrond te gebruiken die licht en goed doorlatend is. Vermijd grond die te compact is of snel uitdroogt. Kies voor potgrond met voldoende voedingstoffen voor een gezonde groei van de plant.

  Een goede bodemkwaliteit voor deze plant is vochtig, goed doorlatend en licht zuur tot neutraal. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en dat de pH-waarde tussen de 5,5 en 7 ligt. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten met een mulchlaag van compost of bladeren.

  Cornus kousa groeit het beste op een zonnige tot halfschaduw plek in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant doet het goed in een beschutte omgeving en is niet winterhard in strenge klimaten. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst en harde wind. Je kunt de plant beschermen door mulch rond de basis aan te brengen en de takken in te binden. Zorg ervoor dat de plant niet te lang nat blijft, omdat dit rot kan veroorzaken.

  Zorg voor regelmatig snoeien om de vorm te behouden en oud hout te verwijderen. Geef voldoende water tijdens droge periodes en voeg meststoffen toe in het voorjaar voor een gezonde groei. Controleer regelmatig op ziekten en plagen en behandel indien nodig.

  Om een goede groei en bloei te bevorderen, is het aan te raden om de tuinplant regelmatig te bemesten. Een algemene meststof voor bloeiende struiken en bomen is geschikt. Gebruik de meststof volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen is belangrijk voor de Tuinplanten omdat het de bodemvochtigheid behoudt, onkruid onderdrukt en de grond beschermt tegen vorst. Het kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals houtsnippers, compost of bladeren. Het wordt aangeraden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen van ongeveer 5-10 cm dik.

  Een pH van de bodem tussen 5,5 en 6,5 wordt aanbevolen voor een optimale groei van deze plantensoort. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te doen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Bevruchting met organisch materiaal kan ook helpen om de pH-waarde op peil te houden.

  Om ongedierte bij deze plant te voorkomen, kunt u regelmatig de bladeren controleren op tekenen van luizen of spint. Indien nodig, kunt u ze behandelen met een milieuvriendelijke insecticide. Zorg daarnaast voor voldoende luchtcirculatie en vermijd overmatig water geven om schimmelgroei te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cornus kousa, ook bekend als de Chinese kornoelje, is een kleine tot middelgrote boom met een opvallende bloei in de lente. De bloemen zijn vier witte bloemblaadjes die samen een ster vormen en verschijnen in groepen aan de takken. Na de bloei ontwikkelen zich roze tot rode aardbei-achtige vruchten die eetbaar zijn. In de herfst verkleurt het blad naar prachtige tinten van rood, oranje en paars voordat het valt. Deze sierlijke boom is een populaire keuze voor de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bloemen, vruchten en herfstkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.