Corylus maxima 'Purpurea'

Corylus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Corylus maxima 'Purpurea' is een decoratieve struik met opvallende, purperkleurige bladeren. De bladeren zijn groot en ovaal van vorm en hebben een dieppaarse tot bronzen tint. In het voorjaar produceert de plant mannelijke en vrouwelijke bloemen die in hangende, gele katjes groeien. Na de bloei ontwikkelen zich eetbare noten in de vorm van hazelnoten. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van de plant verandert gedurende het jaar van kleur en kan in de herfst zelfs rood worden. Het is dus een bladverliezende plant.

  'Corylus maxima' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en kan in de meeste Nederlandse tuinen goed groeien en bloeien. Het is wel belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het enige wat nodig is, is regelmatig snoeien om de vorm te behouden. Verder heeft de plant weinig speciale zorg nodig.

  De Corylus maxima 'Purpurea' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om uit te kunnen groeien zonder belemmerd te worden door andere planten. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om te groeien en zijn kenmerkende kleur te behouden. In de schaduw kan de groei en kleur van de plant wat minder uitbundig zijn.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid in de omgeving. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te drassig. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivende insecten in de tuin. De paarse kleur van de bladeren kan ook aantrekkelijk zijn voor bepaalde vlindersoorten.

  Ja, planten in het algemeen zijn goed voor biodiversiteit omdat ze voedsel en schuilplaatsen bieden aan verschillende dieren en insecten. Tuinplanten dragen bij aan het creëren van een gevarieerde en natuurlijke leefomgeving. Het is daarom positief om diverse planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te ondersteunen.

  Deze plant bloeit in de maanden februari en maart. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Corylus maxima 'Purpurea' kan goed tegen de volle zon. Ondanks de volle zon kan de plant wel wat meer water nodig hebben om uitdroging te voorkomen. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden.

  Ja, de hazelnoot die deze plant produceert is eetbaar. Het is echter belangrijk om te weten dat de noten bestemd zijn voor consumptie door dieren en niet door mensen. Het is beter om hazelnoten van andere variëteiten te eten die speciaal voor menselijke consumptie zijn gekweekt.

  Ja, sommige planten kunnen geluid dempen door geluidsgolven te absorberen. Tuinplanten met dichte bladeren en takken kunnen een zekere mate van geluidsdemping bieden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat planten geen volledige geluidsisolatie kunnen bieden.

 • Snoei de plant in het vroege voorjaar om dode, beschadigde of ongewenste takken te verwijderen. Knip takken weg die naar binnen groeien om de vorm en luchtcirculatie van de plant te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  De Corylus maxima 'Purpurea' heeft een gemiddelde waterbehoefte en dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Bem water geven in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Zorg regelmatig voor bemesting om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en het liefst neutraal tot licht zuur. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te compact is. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de bodem vochtig te houden.

  Deze plant gedijt het beste op een plek in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en kan goed groeien in borders of als solitaire plant.

  In de winter heeft deze plant extra bescherming nodig tegen vorst. Het is aan te bevelen om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kan een beschermende doek of fleece worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om de vorm en grootte te behouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Voeg in het voorjaar organische meststof toe voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting met organische mest in het voorjaar. Het is belangrijk om voor een evenwichtige voeding te zorgen, aangezien dit de groei en bloei van de plant ten goede komt. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is een goede manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te voeden voor tuinplanten. Het is aan te raden om organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors te gebruiken als mulch. Breng een laag van ongeveer 5 tot 10 centimeter aan rond de plant, maar houd de mulch enkele centimeters weg van de stam om schimmelvorming te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem dient neutraal tot licht zuur te zijn voor de optimale groei van de plant. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal. Zure grond kan worden aangepast met kalk om de pH-waarde te verhogen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, rupsen en slakken. Deze kunnen schade aanrichten aan de bladeren en bloemen. Bestrijd ze indien nodig met milieuvriendelijke methoden zoals handmatig verwijderen of het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes.

 • Omschrijving

  Corylus maxima 'Purpurea' is een decoratieve struik met opvallende, purperkleurige bladeren. De bladeren zijn groot en ovaal van vorm en hebben een dieppaarse tot bronzen tint. In het voorjaar produceert de plant mannelijke en vrouwelijke bloemen die in hangende, gele katjes groeien. Na de bloei ontwikkelen zich eetbare noten in de vorm van hazelnoten. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.