Cotinus coggygria

Cotinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cotinus coggygria, også kendt som paryketræ, er en iøjnefaldende plante med smukke blade, der skifter farve til forskellige nuancer af rød, orange og lilla om efteråret. Planten har fjerviklede blomster, der vises om sommeren og har et røgfyldt, luftigt udseende. Paryketræet kan vokse både som busk eller lille træ og trives godt i sollys eller let skygge. Denne plante er en sand blikfang i haven og tiltrækker sommerfugle og bier. Om vinteren mister paryketræet sine blade og efterlader træet med karakteristiske forgrenede grene.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Cotinus coggygria er ikke stedsegrønne. Dens blade skifter farve fra grøn til rød og lilla om efteråret. Det er en løvfældende busk.

  Planten er hårdfør op til cirka -15 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten mod alvorlig frost. Det er en stærk og nem at passe på haveplante.

  Ja, Cotinus coggygria er nem at vedligeholde og kræver minimal pleje. Denne plante trives godt i de fleste jordtyper og kræver minimal beskæring. Sørg for tilstrækkeligt sollys og vand for at fremme væksten.

  Planten har brug for tilstrækkelig plads til at kunne udvikle sig fuldt ud og vokse. Sørg for, at der er tilstrækkelig afstand mellem andre planter og forhindringer som vægge eller bygninger. Tag hensyn til plantens endelige størrelse ved plantning.

  Ja, planten vokser godt i skygge. Den har brug for lidt sollys, men kan også trives i delvis skygge. Sørg for, at planten får nok lys til at blomstre.

  Planten har brug for vand ca. en gang om ugen. Sørg for, at jorden er helt tør, inden du giver vand igen. Overvanding kan føre til råd i rødderne.

  Ja, denne plante er især populær blandt sommerfugle og bier på grund af dens rige nektarproduktion. Det er et ægte aktiv for haven, hvis du gerne vil tiltrække disse dyr.

  Ja, planten er god for biodiversiteten, fordi den tiltrækker insekter med dens blomster og frø. Derudover giver den skjul og mad til fugle og andre dyr. Det er en værdifuld tilføjelse til en biodivers have.

  Planten blomstrer i juni og juli måned, og blomstringsperioden varer i gennemsnit ca. 4 til 6 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol. Det er vigtigt at holde jorden godt fugtig i varmt vejr. Planten har ingen problemer med direkte sollys.

  Nej, bladene og frugterne fra denne plante er giftige og uegnede til konsum. Det frarådes at spise dele af denne plante. Det er bedre at betragte denne plante som en dekorativ haveplante.

  Ja, Cotinus coggygria har blade, der kan dæmpe lyd på grund af deres volumen og struktur. Dette gør planten til et godt valg for at reducere omgivende støj i haven.

 • Denne plante bør beskæres bedst om foråret, før den nye vækst begynder. Fjern døde grene og tynd planten ud for at lade lys og luft komme igennem. Beskær grenene tilbage til en sund knop eller sideskud.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især under tørre perioder. Det er vigtigt at holde jorden godt fugtig, men sørg for at rødderne ikke står for længe i vand. Giv gerne vand ved plantens base for at forebygge skimmelsygdomme.

  Cotinus coggygria trives bedst i godt drænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd. Vælg en pottemuld, der er egnet til haveplanter for optimal vækst og blomstring.

  Cotinus coggygria trives bedst i veldrænet jord, der er rig på næringsstoffer. Jordkvaliteten skal være neutral til let alkalisk, og planten foretrækker en solrig placering. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd for at undgå rodødem.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering med veldrænet jord. Det er vigtigt, at planten har tilstrækkelig plads til at udvikle sig og får tilstrækkeligt lys. Sørg for, at planten er beskyttet mod stærk vind.

  Sørg for at beskytte planten mod frost ved at lægge muld rundt om basen og dække planten med et beskyttende klæde om vinteren. Beskær eventuelle beskadigede grene om foråret for at bevare plantens sundhed.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i de fleste jordtyper. Sørg for, at planten får tilstrækkelig med vand, især i tørre perioder. Beskær om nødvendigt om foråret for at bevare plantens form og størrelse.

  Haveplanter som Cotinus har brug for moderat næringsrig jord for en sund vækst og blomstring. Gødskning med organiske gødninger om foråret kan støtte planten. Vær opmærksom på at du ikke overgøder, da dette kan skade planten.

  Mulch anbefales til denne plante for at holde jorden fugtig, undertrykke ukrudt og regulere jordtemperaturen. Brug organisk materiale såsom kompost, barkflis eller træflis som mulchlag omkring planten. Forny mulchlaget årligt for optimal vækst og plantesundhed.

  Cotinus coggygria foretrækker en neutral til let sur jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,5. En jord med en højere surhedsgrad kan hæmme plantens vækst og forårsage bladfarvning. Det er derfor vigtigt at opretholde den korrekte pH-værdi i jorden for en sund vækst af planten.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante kan du bruge biologiske bekæmpelsesmidler som rovmider eller mariehøns. Det er også vigtigt at kontrollere bladene regelmæssigt for tegn på skadedyr. Hvis der er en alvorlig skadedyrsangreb, bør du overveje at få professionel hjælp.

 • Beskrivelse

  Cotinus coggygria, også kendt som paryketræ, er en iøjnefaldende plante med smukke blade, der skifter farve til forskellige nuancer af rød, orange og lilla om efteråret. Planten har fjerviklede blomster, der vises om sommeren og har et røgfyldt, luftigt udseende. Paryketræet kan vokse både som busk eller lille træ og trives godt i sollys eller let skygge. Denne plante er en sand blikfang i haven og tiltrækker sommerfugle og bier. Om vinteren mister paryketræet sine blade og efterlader træet med karakteristiske forgrenede grene.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.