Cotoneaster adpressus

Cotoneaster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cotoneaster adpressus is een kleine groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren en kleine witte tot roze bloemen in het voorjaar. Na de bloei vormt de plant rode bessen die aanhouden tot in de winter. De struik heeft een compacte groeiwijze en bereikt meestal een hoogte van 30-60 cm. Cotoneaster adpressus is geschikt als bodembedekker in de tuin en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat hij zijn bladeren het hele jaar door behoudt. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn constante groene uitstraling.

  De plant is winterhard tot ongeveer - 15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Cotoneaster adpressus is geschikt voor de meeste Nederlandse tuinen.

  ja, Cotoneaster adpressus is een gemakkelijk te onderhouden plant. Het enige wat nodig is, is regelmatig snoeien om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig.

  De Cotoneaster adpressus heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie voor voedingsstoffen te voorkomen.

  Ja, de plant Cotoneaster adpressus groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende tuinplant die zelfs kan gedijen in minder zonnige omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is voor optimale groei.

  Cotoneaster adpressus heeft matig water nodig. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grondsoort. Het is belangrijk om de grond tussen waterbeurten door te laten opdrogen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de Cotoneaster adpressus is goed voor biodiversiteit omdat het bessen produceert die vogels aantrekken. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor insecten en kleinere dieren in de tuin. Het bevordert zo de diversiteit aan flora en fauna in de omgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek waar hij veel zonlicht krijgt. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is belangrijk om geen delen van deze plant in te nemen. Het wordt aanbevolen om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, de Cotoneaster adpressus staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte groei en het bladerdak. Dit maakt het een goede keuze voor het verminderen van lawaai in de tuin of langs een drukke weg.

 • Deze plant dient jaarlijks gesnoeid te worden in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei de plant terug tot de gewenste vorm. Snoei ook regelmatig om de plant compact en gezond te houden.

  De Cotoneaster adpressus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Kies een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen voor deze tuinplant. Vermijd zware grondsoorten die water vasthouden, en zorg voor een goede drainage in de pot. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen en te voorzien van voedingsstoffen voor een gezonde groei van de plant.

  De Cotoneaster adpressus gedijt goed in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde voor optimale groei van deze plant.

  De plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond op een beschutte plek. Vermijd te natte of te droge standplaatsen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter is het aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan een winterbeschermingsdoek over de plant worden geplaatst om te voorkomen dat de takken beschadigd raken door vorst. Zorg er ook voor dat de plant regelmatig wordt bewaterd tijdens droge winterperiodes.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Het is aan te raden om de plant af en toe te bemesten voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, vooral tijdens het groeiseizoen in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie van bemesting.

  Het is gunstig om mulch rond de basis van deze plant aan te brengen. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5-7 centimeter aan te brengen.

  Cotoneaster adpressus heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig controleren op plagen en ziekten. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep gebruikt worden. Het is ook mogelijk om de planten te bedekken met fijnmazig gaas om insecten buiten te houden.

 • Omschrijving

  Cotoneaster adpressus is een kleine groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren en kleine witte tot roze bloemen in het voorjaar. Na de bloei vormt de plant rode bessen die aanhouden tot in de winter. De struik heeft een compacte groeiwijze en bereikt meestal een hoogte van 30-60 cm. Cotoneaster adpressus is geschikt als bodembedekker in de tuin en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.