Cotoneaster congestus

Cotoneaster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cotoneaster congestus is een compact groeiende struik met dichte, overhangende takken die een dichte, bossige uitstraling heeft. De plant produceert kleine, ovale bladeren die glanzend groen van kleur zijn en in de herfst mooi rood worden. In het voorjaar bloeit de Cotoneaster congestus met kleine witte bloemen die gevolgd worden door helderrode bessen in de zomer en herfst. Deze bessen zijn geliefd bij vogels. Deze plant gedijt goed in zon tot halfschaduw en kan gebruikt worden als bodembedekker of in een border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn blad gedurende het hele jaar. Het is dus een goede keuze voor een groene tuin, zelfs in de winter.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst in de winter. In de meeste regio's van Nederland zal deze plant zonder problemen de winter overleven.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig verzorging nodig en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig snoeien kan wel nodig zijn om de plant in goede conditie te houden.

  Voor Tuinplanten zoals Cotoneaster congestus heb je meestal ongeveer 1-2 vierkante meter ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Ja, de Cotoneaster congestus groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en veelzijdige plant die ook goed gedijt in minder zonnige omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water voor optimale groei.

  De Cotoneaster congestus heeft ongeveer één keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Geef de plant liever iets minder water dan te veel.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine witte bloemen die nectar produceren. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Tuinplanten zoals de Cotoneaster congestus kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor biodiversiteit in uw tuin, vanwege de bloemen die insecten aantrekken en bessen die vogels voeden. Over het algemeen kunnen ze bijdragen aan de diversiteit en het ecosysteem van de tuin.

  De Cotoneaster congestus bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, de Cotoneaster congestus kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke en robuuste plant die goed kan groeien in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant en zijn bessen te vermijden.

  Sommige variëteiten van de Cotoneaster zijn geluidsdempend vanwege hun dichte bladeren en takken. Deze eigenschap kan helpen om geluiden te absorberen en te verminderen in de omgeving van de plant. Het is echter belangrijk om te weten dat de mate van geluidsdemping kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en de specifieke variëteit van de plant.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode takken en snoei takken die te dicht op elkaar groeien. Knip takken terug tot net boven een zijtak of knop.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Water geven in de vroege ochtend of late avond is het beste voor de plant.

  De Cotoneaster congestus groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg voor een lichtzure tot neutrale pH-waarde van de potgrond. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Cotoneaster congestus gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Zorg voor een bodem die niet te droog of te nat is en voedzaam genoeg is voor optimale groei. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende vocht.

  De Cotoneaster congestus groeit het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Deze plant kan goed gedijen in zowel stadstuinen als landelijke tuinen.

  Voor winterbescherming is het raadzaam om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant tegen harde wind te beschermen door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen. Controleer regelmatig op vorstschade en bescherm de plant indien nodig verder met bijvoorbeeld een vliesdoek.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoei. Verwijder regelmatig dode takken en oude bloemen om de plant gezond te houden. Geef in droge periodes voldoende water.

  Voor de beste groei en bloei van tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende planten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest de planten in het voorjaar voor een gezonde en weelderige groei.

  Mulchen is belangrijk voor de tuinplanten om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren. Het gebruik van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren wordt aanbevolen. Mulch jaarlijks in het voorjaar aanbrengen voor optimale resultaten.

  Cotoneaster congestus gedijt het beste in een bodem met een neutrale of licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden om regelmatig te controleren op bladluizen, spintmijten en slakken. Deze kunnen schade veroorzaken aan de bladeren en bloemen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of het planten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Cotoneaster congestus is een compact groeiende struik met dichte, overhangende takken die een dichte, bossige uitstraling heeft. De plant produceert kleine, ovale bladeren die glanzend groen van kleur zijn en in de herfst mooi rood worden. In het voorjaar bloeit de Cotoneaster congestus met kleine witte bloemen die gevolgd worden door helderrode bessen in de zomer en herfst. Deze bessen zijn geliefd bij vogels. Deze plant gedijt goed in zon tot halfschaduw en kan gebruikt worden als bodembedekker of in een border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.