Cotoneaster divaricatus

Cotoneaster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cotoneaster divaricatus, ook wel de Kruipkardinaalsmuts genoemd, is een groenblijvende struik die afkomstig is uit Azië. Hij kan wel tot 2 meter hoog worden en heeft een spreidend groeiwijze. De plant heeft kleine ovale bladeren en bloeit in het voorjaar met witte bloemen, gevolgd door rode bessen in de herfst. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn decoratieve uiterlijk en aantrekkelijke bessen voor vogels. De Cotoneaster divaricatus gedijt goed in zonlicht en kan worden gebruikt als bodembedekker of als een accentplant in borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Cotoneaster divaricatus is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn blad in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen milde tot gemiddeld strenge vorst in de winter. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, de Cotoneaster divaricatus is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en is zeer winterhard. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei.

  Cotoneaster divaricatus heeft ongeveer 1 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te verspreiden. Het is een bodembedekkende plant die zich horizontaal verspreidt, dus voldoende ruimte is belangrijk. Zorg ervoor dat er geen andere planten in de buurt staan die de groei kunnen belemmeren.

  Ja, de Cotoneaster divaricatus groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in halfschaduw. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. In de schaduw zal de plant wel minder bessen produceren dan wanneer hij meer zonlicht krijgt.

  Cotoneaster divaricatus heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven. Het is belangrijk om de grond vochtig, maar niet doorweekt te houden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleine bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die insecten aantrekken en bessen die vogels voeden. Daarnaast biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni, de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Cotoneaster divaricatus kan goed tegen de volle zon en is geschikt als tuinplant. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om deze plant of de bessen ervan te consumeren. Het is beter om deze plant enkel voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de Cotoneaster divaricatus heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn dichte groei en bladeren. Dit maakt hem een geschikte plant om geluidsoverlast te verminderen in tuinen of langs wegen.

 • Het snoeien van deze plant dient in het voorjaar te gebeuren om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei terug naar een gezonde knop of scheut. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doordrenkt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om ziektes te voorkomen.

  De Cotoneaster divaricatus gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond geschikt voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is ideaal om de grond voor het planten te verbeteren met compost of organische meststoffen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde locatie. Zorg voor een goed doorlatende en vruchtbare grond. Beschutting tegen harde wind is aan te bevelen.

  Om de plant te beschermen tegen de winterkou, kunt u een mulchlaag rond de basis aanbrengen. Snoei ook eventueel dode of beschadigde takken weg in het voorjaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende grond en heeft zelden bemesting nodig. Snoei dode takken in het voorjaar en verwijder regelmatig onkruid rondom de plant.

  Tuinplanten hebben baat bij een regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik hiervoor een meststof speciaal voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade veroorzaken aan de plant, dus bemest met mate.

  Mulchen van de plant zorgt voor vochtbehoud in de grond en onderdrukt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar vermijd contact met de stam om schimmelvorming te voorkomen.

  Cotoneaster divaricatus houdt van een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de zuurgraad van de bodem verbeteren.

  Bij de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren op eventuele plagen, zoals luizen of spint. Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, kunnen helpen bij het in toom houden van ongedierte. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden als de plaag te groot wordt.

 • Omschrijving

  De Cotoneaster divaricatus, ook wel de Kruipkardinaalsmuts genoemd, is een groenblijvende struik die afkomstig is uit Azië. Hij kan wel tot 2 meter hoog worden en heeft een spreidend groeiwijze. De plant heeft kleine ovale bladeren en bloeit in het voorjaar met witte bloemen, gevolgd door rode bessen in de herfst. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn decoratieve uiterlijk en aantrekkelijke bessen voor vogels. De Cotoneaster divaricatus gedijt goed in zonlicht en kan worden gebruikt als bodembedekker of als een accentplant in borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.