Cotoneaster cochleatus

Cotoneaster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cotoneaster cochleatus, ook wel de slakkenplant genoemd vanwege de vorm van zijn bloemknoppen, is een struikachtige plant met een opgaande groeiwijze. Hij heeft donkergroene, langwerpige bladeren die in de herfst prachtig rood kleuren. In het voorjaar bloeit de plant met kleine, witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Na de bloei vormt de Cotoneaster cochleatus rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is een mooie toevoeging aan tuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Cotoneaster cochleatus is een groenblijvende plant die ook in de winter zijn bladeren behoudt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst goed te beschermen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, de Cotoneaster cochleatus is gemakkelijk te onderhouden. Deze plant heeft slechts minimale verzorging nodig, zoals regelmatig water geven en snoeien indien nodig. Het is een sterke en duurzame tuinplant die weinig problemen zal opleveren.

  De Cotoneaster cochleatus heeft voldoende ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden, dus een plek waar de plant zijn gang kan gaan is ideaal. De plant groeit redelijk snel en kan uiteindelijk flink wat ruimte in beslag nemen. Houd hier rekening mee bij het planten in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een goede keuze voor schaduwrijke tuinen of plekken met weinig zonlicht. Het zal goed gedijen in deze omstandigheden.

  De Cotoneaster cochleatus heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te droog of te nat is voordat je water geeft. Het beste is om de grond gelijkmatig vochtig te houden, zonder dat de wortels in het water staan.

  Ja, Cotoneaster cochleatus is een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege de nectar in de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze insecten aan te trekken en te ondersteunen. Planten die deze insecten aantrekken, dragen bij aan een gezonde en evenwichtige tuinomgeving.

  Ja, de Cotoneaster cochleatus is goed voor biodiversiteit omdat het vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn bloemen. Daarnaast biedt de plant beschutting en nestmogelijkheden voor diverse dieren. Het toevoegen van deze plant in de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, Cotoneaster cochleatus kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is een sterke plant die goed kan groeien in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer hij in de volle zon staat.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar. Het consumeren van de bessen kan leiden tot maagklachten. Het is beter om deze plant niet in de buurt van kinderen of huisdieren te laten groeien.

  Ja, Cotoneaster cochleatus heeft een dicht bladerdek en kan daarom geluid enigszins dempen. Het is echter geen plant die specifiek wordt gebruikt voor geluidsdemping.

 • Knip in het voorjaar dode of beschadigde takken weg. Verwijder ook eventuele kruisende takken om luchtcirculatie te bevorderen. Het is aan te raden om ongeveer één derde van de takken weg te snoeien om de plant gezond te houden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Water bij voorkeur in de vroege ochtend of late namiddag.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar ook weer niet te nat wordt. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen of bij te voeden met meststoffen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Cotoneaster cochleatus gedijen het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd wateroverlast om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Het regelmatig toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant helpen floreren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte plekken in de tuin. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Voor tuinplanten die niet winterhard zijn, is het belangrijk om extra bescherming te bieden tijdens de koudere maanden. Dit kan bijvoorbeeld door de planten af te dekken met mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook mogelijk om de planten tijdelijk te verplaatsen naar een beschutte locatie of ze in te pakken met jute of fleece.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg voor voldoende water en mest in het groeiseizoen. Verwijder regelmatig dode takken en bloemen om de gezondheid en vorm van de plant te behouden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur met een speciale meststof voor bloeiende planten. Bemest de plant niet in de winter, omdat deze in rust is. Gebruik organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemkwaliteit. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch voor optimale groei van deze tuinplant.

  De Cotoneaster cochleatus gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.0 is ideaal voor deze tuinplant.

  Planten die gevoelig zijn voor ongedierte kunnen behandeld worden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of pyrethrum. Regelmatig controleren op ongedierte en preventief handelen kan de verspreiding van plaaginsecten beperken. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren en te zorgen voor een gezonde groeiomgeving om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cotoneaster cochleatus, ook wel de slakkenplant genoemd vanwege de vorm van zijn bloemknoppen, is een struikachtige plant met een opgaande groeiwijze. Hij heeft donkergroene, langwerpige bladeren die in de herfst prachtig rood kleuren. In het voorjaar bloeit de plant met kleine, witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Na de bloei vormt de Cotoneaster cochleatus rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is een mooie toevoeging aan tuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.