Crataegus monogyna 'Compacta'

Crataegus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Crataegus monogyna 'Compacta' is een compacte cultivar van de gewone meidoorn met een dichte, bolvormige groeiwijze. Deze plant heeft donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar met geurende, witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelt de meidoorn rode, ovale vruchten die vogels aantrekken en eetbaar zijn voor sommige diersoorten. Crataegus monogyna 'Compacta' gedijt in de volle zon tot halfschaduw en verdraagt verschillende grondsoorten. Deze plant is geschikt voor gebruik in hagen, als solitaire plant of in tuinen met beperkte ruimte vanwege zijn compacte formaat en aantrekkelijke uiterlijk.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Crataegus monogyna 'Compacta' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude weersomstandigheden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen harde wind en overmatige vochtigheid tijdens de winter.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft slechts af en toe snoei nodig. Zorg voor voldoende water en zonlicht voor een gezonde groei. De plant is winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten.

  Deze compacte struik heeft minimaal 2 meter ruimte nodig om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht rondom de plant is. Het is aan te raden om de plant niet te dicht bij andere beplanting te plaatsen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, en zal minder goed groeien in de volledige schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht en lucht te geven om gezond te blijven. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kunnen er minder bloemen en vruchten gevormd worden.

  Deze plant heeft gemiddeld een tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. In de wintermaanden kan de plant met minder water toe.

  Ja, deze plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit ondersteunt.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn bloemen. Bovendien biedt hij een schuilplaats en voedsel voor verschillende dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die de biodiversiteit kan verhogen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt meestal zo'n 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. De plant heeft voldoende zonlicht nodig voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De vruchten van de plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om jam, gelei en siroop te maken. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen voor consumptie. Het is tevens mogelijk dat sommige mensen allergisch zijn voor de vruchten.

  Ja, deze plant heeft dichte takken en bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen, waardoor het een goede geluidsdempende werking heeft in de tuin of omgeving.

 • Om de compacte vorm te behouden, dient de plant jaarlijks na de bloei gesnoeid te worden. Verwijder dode, zieke en beschadigde takken en snoei indien nodig om de vorm van de plant te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt door het dunner maken van de takken.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water bij de wortels en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant groeit voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Geef de plant regelmatig water en meststoffen volgens de instructies op de verpakking.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende, vochtige bodems. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd te zware en te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Vermijd te natte grond, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter te beschermen met een dikke laag mulch of bladeren. Het is ook belangrijk om de plant goed te snoeien voordat de winter begint, zodat hij sterker en gezonder de koude maanden ingaat. Het kan ook helpen om een beschermende hoes over de plant te plaatsen bij strenge vorst.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en gezondheid te behouden. Geef de plant af en toe meststoffen voor een optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik bij voorkeur een speciale meststof voor bloeiende planten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor een gezonde groei en bloei.

  Mulch is goed voor tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Het wordt aangeraden om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, maar niet direct tegen de stam om verstikking te voorkomen. Houd de mulchlaag ongeveer 5-8 cm dik en vernieuw deze elk jaar voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De pH-waarde van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht zuur zijn. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor de groei en ontwikkeling van de tuinplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met kalk of compost.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van verschillende methoden zoals het regelmatig controleren op plagen, het handmatig verwijderen van ongedierte en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste voeding te geven. Houd de omgeving van de planten schoon en opgeruimd om plaaginsecten te voorkomen.

 • Omschrijving

  Crataegus monogyna 'Compacta' is een compacte cultivar van de gewone meidoorn met een dichte, bolvormige groeiwijze. Deze plant heeft donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar met geurende, witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelt de meidoorn rode, ovale vruchten die vogels aantrekken en eetbaar zijn voor sommige diersoorten. Crataegus monogyna 'Compacta' gedijt in de volle zon tot halfschaduw en verdraagt verschillende grondsoorten. Deze plant is geschikt voor gebruik in hagen, als solitaire plant of in tuinen met beperkte ruimte vanwege zijn compacte formaat en aantrekkelijke uiterlijk.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.