Cytisus scoparius

Cytisus (Scoparius Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cytisus scoparius, ook wel bekend als brem, is een struik die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De plant heeft smalle groene bladeren en produceert felgele bloemen die in trossen groeien. Brem bloeit van mei tot juli en verspreidt een heerlijke zoete geur. Het is een zeer decoratieve plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en parken vanwege zijn kleurrijke bloemen. Cytisus scoparius is ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is bladverliezend en dus niet groenblijvend. Het blad valt in de herfst af en groeit in het voorjaar weer terug. Het is een populaire tuinplant vanwege de mooie bloemen en het groene blad.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij langdurige vorst te beschermen. Tuinplanten hebben over het algemeen verschillende gradaties van winterhardheid.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig snoeien na de bloei en een zonnige standplaats. Het heeft ook goed doorlatende grond nodig.

  "Cytisus scoparius heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en let op de hoogte van de omringende beplanting. Houd ook rekening met de breedte van de plant wanneer hij volgroeid is."

  Nee, Cytisus scoparius groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant in de zon te plaatsen voor optimale groei.

  De tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen kan de plant eens per week water nodig hebben.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het veel bloemen produceert die insecten aantrekken. Daarnaast kan de plant dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Tenslotte kan de plant bijdragen aan de afwisseling van plantensoorten in een tuin.

  De plant bloeit in de maanden april, mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Tuinplanten zoals deze kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon en hebben daar zelfs behoefte aan voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het warm is, zodat hij geen last krijgt van uitdroging. Houd er rekening mee dat sommige planten in de volle zon kunnen verbranden, dus het is altijd goed om de plant in de gaten te houden en indien nodig te verplaatsen naar een iets meer beschutte plek.

  De plant Cytisus scoparius is niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren, omdat ze giftig kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in de buurt van voedsel te laten groeien.

  Ja, de plant heeft de potentie om geluid te dempen vanwege zijn dichte groei en bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen. Daarnaast kan de plant ook helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden door het creëren van een natuurlijke barrière. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de mate van geluidsdemping kan variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie en de grootte van de plant.

 • Je kunt deze plant het beste na de bloei snoeien om de vorm en grootte onder controle te houden. Verwijder dode of beschadigde scheuten en knip de takken tot ongeveer een derde terug. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om een gezonde groei te bevorderen.

  De plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Geef de plant pas water als de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in natte grond staat om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed draineert en voedingsrijk is. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden. Pas op met overbewatering, dit kan leiden tot wortelrot.

  De Tuinplanten heeft een voorkeur voor goed doorlatende bodem met een neutrale zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure bodem wordt ook goed verdragen.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen harde wind en vorst. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch aan te brengen rond de basis. Het is ook belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorst intreedt en om te zorgen voor een beschutte plek uit de wind. Snoei in het voorjaar eventuele vorstschade weg.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Het is belangrijk om de plant na de bloei te snoeien om de vorm te behouden. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Cytisus scoparius hebben in het voorjaar en zomer baat bij een bemesting met organische meststoffen of speciale plantenvoeding. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om overbemesting te voorkomen en de gezondheid van de plant te behouden. Te veel bemesting kan leiden tot verbranding van de wortels en het uitblijven van bloei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het kan ook bijdragen aan een gezonde bodemstructuur en voedingsstoffen leveren aan de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en direct tegen de stam van de plant ligt.

  De plant gedijt het beste in zure tot neutrale grond. Het is belangrijk om te zorgen voor een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 voor optimale groei. Het is dus aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten ingezet worden. Het is ook mogelijk om de plant regelmatig te inspecteren op ongedierte en handmatig te verwijderen. Daarnaast kan het helpen om de plant gezond en sterk te houden door de juiste standplaats en verzorging te bieden.

 • Omschrijving

  Cytisus scoparius, ook wel bekend als brem, is een struik die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De plant heeft smalle groene bladeren en produceert felgele bloemen die in trossen groeien. Brem bloeit van mei tot juli en verspreidt een heerlijke zoete geur. Het is een zeer decoratieve plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en parken vanwege zijn kleurrijke bloemen. Cytisus scoparius is ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.