Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia'

Cytisus (Praecox Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cytisus 'Zeelandia' is een compacte en rijkbloeiende heester met heldergele bloemen in de lente. Deze plant behoort tot de Praecox groep en wordt ongeveer 60-80 cm hoog. 'Zeelandia' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een ideale plant voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. De bloemen van de 'Zeelandia' trekken vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het is een struik die zijn bladeren verliest in de herfst. De bloemen bloeien in de lente en zomer.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Tijdens strenge winterkou kan bescherming noodzakelijk zijn, zoals bijvoorbeeld door af te dekken met vliesdoek. Het is belangrijk om de plant goed voor te bereiden op de winter.

  Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia' is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Deze plant vereist een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei.

  Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen andere planten en obstakels te laten, zodat de plant voldoende zonlicht en lucht kan ontvangen. Het is raadzaam om de plant regelmatig te snoeien om overmatige groei te voorkomen en de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals de Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia' groeien het beste in de volle zon, minimaal zes uur per dag. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en bloeien. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  De Cytisus 'Zeelandia' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te drassig wordt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant heeft aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar. Het is een waardevolle aanvulling op een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, de Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia' trekt bestuivende insecten aan waardoor de biodiversiteit in de tuin kan toenemen. De plant kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem en de diversiteit van planten en dieren in de omgeving bevorderen. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens periodes van felle zon en hitte. Zorg daarom voor een goede afwatering en geef regelmatig water.

  Nee, de plant Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten. Het is dus belangrijk om deze plant niet inwendig te gebruiken.

  De plant heeft de mogelijkheid om geluidsgolven te absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden. Dit kan echter afhankelijk zijn van factoren zoals de grootte en dichtheid van de plant. Over het algemeen kunnen tuinplanten helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de buitenomgeving.

 • De plant kan na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden en nieuwe bloei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en maak de plant wat compacter. Snoei bij voorkeur niet te rigoureus om de plant gezond te houden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Vermijd te natte grond, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Bij het verpotten kunt u het beste potgrond voor tuinplanten gebruiken.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende bodems en kan goed overweg met verschillende bodem pH-waarden. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen voor optimale groei en bloei. Vermijd drassige of te natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats waar het veel licht krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen in de winter kun je mulch of bladeren rond de basis van de plant aanbrengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om schimmelvorming te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst door een beschermende doek of plastic te gebruiken.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Snoei na de bloei om de vorm en groei te bevorderen. Verwijder regelmatig dode takken voor een gezonde uitstraling.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij bemesting in het voorjaar, bijvoorbeeld met organische mest of kunstmest voor bloeiende planten. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen. Gebruik een meststof met een evenwichtige verhouding van voedingsstoffen voor gezonde groei en bloei.

  Mulchen draagt bij aan het behouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal zoals boomschors of compost te gebruiken als mulch. De mulchlaag kan worden aangebracht rond de planten in het voorjaar of najaar.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Een bodemtest kan helpen om de exacte zuurgraad van de bodem te bepalen voordat de plant wordt geplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals de Cytisus (Praecox Grp) 'Zeelandia', kunnen natuurlijke remedies zoals neemolie, knoflookspray of tuinmest met natuurlijke bestanddelen worden gebruikt. Ook regelmatig inspecteren op tekenen van ongedierte en het verwijderen van aangetaste bladeren kan helpen om plagen onder controle te houden. Verder is het belangrijk om planten gezond te houden door voldoende water en voedingsstoffen te geven, aangezien gezonde planten minder vatbaar zijn voor ongedierte.

 • Omschrijving

  Cytisus 'Zeelandia' is een compacte en rijkbloeiende heester met heldergele bloemen in de lente. Deze plant behoort tot de Praecox groep en wordt ongeveer 60-80 cm hoog. 'Zeelandia' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een ideale plant voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. De bloemen van de 'Zeelandia' trekken vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.