Cytisus 'Luna'

Cytisus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cytisus 'Luna' er en kompakt og rigtblomstrende haveplante med fine, grønne blade og iøjenfaldende gule blomster. Blomsterne blomstrer rigeligt om foråret og giver en glad og farverig udstråling. Denne plante er godt modstandsdygtig over for tørre forhold og trives bedst på en solrig placering. Cytisus 'Luna' er et glimrende valg til grænser, stenbede eller som enkelstående plante i haven. Efter blomstringen kan de visne grene beskæres tilbage for at holde planten i form.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn. Det er en løvfældende haveplante. Bladene vil falde af planten om efteråret.

  Planten 'Cytisus Luna' er hårdføre ned til cirka -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt under hård frost med for eksempel fleece eller blade. Sørg også for, at jorden er godt drænet.

  Planten Cytisus 'Luna' trives godt på en solrig placering i veldrænet jord. Regelmæssig beskæring vil fremme blomstringen og holde planten sund. Generelt er planten let at vedligeholde.

  For denne plante har du brug for mindst 1 meter plads at vokse og udvikle sig på. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads til rødderne for at kunne sprede sig ordentligt. Sørg for at planten ikke står for tæt på andre planter for at undgå konkurrence om næringsstoffer.

  Planten trives bedst i fuld sol eller halvskygge. I skyggen vil planten blomstre mindre og grenene kan strække sig ud. Et sted med tilstrækkeligt sollys anbefales derfor.

  Vand planten en gang om ugen, med mindre jorden allerede føles fugtig. Sørg for, at jorden ikke tørrer ud mellem vandingerne. Overvanding kan føre til rådne rødder.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne med nektar, de producerer. Det er et populært valg blandt haveejere, der gerne vil tiltrække insekter til deres have. Om foråret og sommeren vil sommerfugle og bier nyde nektaren fra denne plante.

  Haveplanter bidrager ofte ikke til biodiversiteten, fordi de er udvalgt på deres dekorative egenskaber og ikke deres funktion i økosystemet. Derfor er det bedre at vælge indfødte planter, der bidrager mere til biodiversiteten. At plante en blanding af forskellige indfødte arter skaber et varieret økosystem og tiltrækker flere forskellige dyr.

  'Cytisus 'Luna' blomstrer i maj og juni måneder. Blomstringsperioden varer cirka 3 til 4 uger.

  Haveplanter som disse kan generelt godt tåle fuld sol. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i varme perioder. Sørg også for, at planten har tilstrækkelig beskyttelse mod kraftig vind.

  Nej, planten Cytisus 'Luna' er ikke spiselig. Det er vigtigt at vide, at nogle planter kan være giftige, når de indtages. Det anbefales derfor ikke at spise disse planter.

  Nej, Cytisus 'Luna' har ikke lyddæmpende egenskaber. Det er primært en dekorativ haveplante med smukke blomster.

 • Det anbefales at beskære grenene med afblomstrede blomster efter blomstringen. Klip disse grene helt tilbage til plantens base. Dette vil holde planten kompakt og stimulere blomstringen til næste år.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke gennemblødt. Giv vand ved rødderne og undgå kontakt mellem blade og blomster med vand.

  Planten har brug for en god drænende pottejord. Sørg for, at pottejorden ikke bliver for våd for at undgå rodrot. Brug en pottejord, der er specielt egnet til haveplanter.

  Jordkvaliteten til haveplanter som "Cytisus 'Luna'" skal være veldrænet og frugtbar. Sørg for en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5 for optimal vækst. Tung lerjord bør undgås bedst muligt.

  Planten trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse.

  Haveplanter som hedebønner har generelt ikke brug for vinterbeskyttelse. Sørg dog for, at jorden er godt drænet, og at planten får tilstrækkeligt med fugtighed og næringsstoffer om efteråret for at være stærk nok til at klare vinteren. I hårde vintre kan det være klogt at dække planten til med f.eks. halm eller fiberdug.

  Planten kræver lidt pleje og er meget vinterhårde. Beskær efter blomstring for at bevare formen og fjern døde grene. For at holde planten sund anbefales det at give gødning regelmæssigt.

  For haveplanter som disse er det vigtigt at gøde regelmæssigt i vækstsæsonen, helst med en afbalanceret gødning. Brug en gødning specielt til blomstrende planter for at fremme vækst og blomstring. Undgå overgødning, da dette kan føre til forbrænding af rødderne og andre problemer for planten.

  Mulch er en god måde at holde fugtigheden og bekæmpe ukrudt i haven. Det kan også hjælpe med at opretholde en jævn jordtemperatur og beskytte rødderne mod frost. Sørg for, at mulchlaget ikke er for tykt for at undgå at kvæle planten.

  Haveplanter trives bedst i jord med en surhedsgrad mellem 5,5 og 7,0. Det er vigtigt at måle jordens pH-værdi, inden du planter planterne. En sur jord kan justeres med f.eks. kalk for at øge pH-værdien.

  For denne plante er det vigtigt at regelmæssigt kontrollere for bladlus, hvidflue og spindemider. Hvis du opdager disse skadedyr, kan du bekæmpe dem med biologiske midler som rovmider eller mariehøns. Sørg også for god luftcirkulation og undgå at overvande planten.

 • Beskrivelse

  Cytisus 'Luna' er en kompakt og rigtblomstrende haveplante med fine, grønne blade og iøjenfaldende gule blomster. Blomsterne blomstrer rigeligt om foråret og giver en glad og farverig udstråling. Denne plante er godt modstandsdygtig over for tørre forhold og trives bedst på en solrig placering. Cytisus 'Luna' er et glimrende valg til grænser, stenbede eller som enkelstående plante i haven. Efter blomstringen kan de visne grene beskæres tilbage for at holde planten i form.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.