Daboecia cantabrica f. alba

Daboecia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Daboecia cantabrica f. alba, ook wel bekend als de witte heide, is een groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. De plant kenmerkt zich door zijn trossen van kleine witte bloemen die bloeien in de zomermaanden. De bladeren zijn donkergroen en naaldachtig van vorm, waardoor de plant een compacte en dichte groeiwijze heeft. Daboecia cantabrica f. alba gedijt goed op zure grond en is geschikt voor in de rotstuin, als bodembedekker of in gemengde borders. De plant trekt bijen en andere bestuivers aan en is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn bloemen en groenblijvende blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die het hele jaar door wat groen willen hebben.

  De plant is winterhard tot -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij langdurige vrieskou. Zorg voor een goede afwatering om vorstschade te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant te voorzien van de juiste bodem en voldoende water en zonlicht. Regelmatig snoeien kan ook helpen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen. Houd rekening met eventuele groei van de plant in de toekomst.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kunnen bloemen minder goed tot hun recht komen. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, dit type plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren. Het kan een mooie aanvulling zijn op een tuin die deze bestuivende insecten wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en de bodemstructuur verbetert. Het kan ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren en bijdragen aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juli en augustus en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het is belangrijk om alleen eetbare planten te consumeren voor de veiligheid van de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft dichte groei en dikke bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in uw tuin.

 • Deze plant kan het beste na de bloei licht gesnoeid worden om een compacte vorm te behouden. Verwijder dode takken en knip uitgebloeide bloemen weg om de groei te stimuleren. Wees voorzichtig met snoeien, aangezien de plant langzaam herstelt van ingrijpende snoei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels in stilstaand water staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant gedijt het beste in zure potgrond die goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan organisch materiaal en vermijd kalkhoudende grond. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig vochtig te houden, maar niet te drassig.

  De Tuinplanten verkiezen een goed doorlatende bodem met een licht zure pH. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast. Een humusrijke grond is ideaal voor het gedijen van Tuinplanten.

  De plant gedijt het best op een zonnige plek in zure, goed doorlatende grond. Het is ook belangrijk dat de standplaats beschut is tegen harde wind. Het is aanbevolen om de plant te planten in een border of rotstuin.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen door mulch aan de voet aan te brengen. Dit beschermt de wortels tegen vorst. Daarnaast kan een beschermende kap of doek gebruikt worden om de plant te beschermen tegen koude temperaturen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef meststoffen in het voorjaar. Snoei na de bloei om de plant gezond te houden.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten met organische meststoffen zoals compost of mestkorrels. Dit zorgt voor een goede voedingstoestand van de plant en stimuleert de groei en bloei. Let op de specifieke behoeften van de plant en bemest volgens de aanbevolen dosering op de verpakking van de meststof.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken en vocht vast te houden. Het helpt ook om onkruidgroei tegen te gaan en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch.

  Deze plant gedijt het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant optimaal voedingsstoffen kan opnemen.

  Bij de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig controleren op bladluizen en spint. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten gebruikt worden. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en andere insecten, dus gebruik deze met mate en volg de instructies op de verpakking.

 • Omschrijving

  Daboecia cantabrica f. alba, ook wel bekend als de witte heide, is een groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. De plant kenmerkt zich door zijn trossen van kleine witte bloemen die bloeien in de zomermaanden. De bladeren zijn donkergroen en naaldachtig van vorm, waardoor de plant een compacte en dichte groeiwijze heeft. Daboecia cantabrica f. alba gedijt goed op zure grond en is geschikt voor in de rotstuin, als bodembedekker of in gemengde borders. De plant trekt bijen en andere bestuivers aan en is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn bloemen en groenblijvende blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.