Decaisnea fargesii

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Decaisnea fargesii, ook wel de blauwe regenboogplant genoemd, is een opvallende struik met grote, handvormige bladeren en hangende clusters van blauwgroene, wasachtige vruchten. Deze vruchten lijken op grote, blauwe peulen en zijn eetbaar, met een zoete smaak. De plant kan tot wel 3 meter hoog worden en groeit het beste in lichtzure, goed doorlatende grond en halfschaduw. In de zomer bloeit de Decaisnea fargesii met onopvallende, groenige bloemen die na de bloei de karakteristieke blauwgroene vruchten vormen. Deze plant is een echte blikvanger in de tuin vanwege zijn exotische uitstraling en unieke vruchten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Decaisnea fargesii is een bladverliezende plant. In de winter verliest de plant zijn bladeren en krijgt deze in het voorjaar weer terug. Het is dus geen groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tijdens langdurige vorstperiodes.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het heeft weinig speciale zorg nodig en gedijt goed in de meeste tuinomgevingen. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Decaisnea fargesii heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant te planten op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om uit te groeien. Zorg ervoor dat er minstens een paar meter ruimte is rondom de plant.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een voorkeursplant voor schaduwrijke gebieden en kan goed gedijen met weinig zonlicht. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden voor optimale groei.

  Decaisnea fargesii heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water wanneer de bovenste laag droog aanvoelt. Het is belangrijk dat de plant niet uitdroogt.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend dankzij de opvallende blauwgroene vruchten die insecten aantrekken. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Decaisnea fargesii draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten en vogels met zijn opvallende bloemen en vruchten. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren, waardoor de biodiversiteit in de tuin kan toenemen. Het is een waardevolle toevoeging voor een gevarieerd ecosysteem.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer vier weken.

  De plant kan het beste geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw. Een teveel aan direct zonlicht kan schade aan de bladeren veroorzaken. Het is dus beter om de plant niet in de volle zon te plaatsen.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en hebben een zachte, zoete smaak. Ze worden vaak gebruikt in gelei of jam. Echter, de bladeren en zaden van deze plant zijn giftig en mogen niet geconsumeerd worden.

  Ja, heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege zijn grote bladeren en dichte groeiwijze. Het is een populaire keuze voor tuinen om geluid te verminderen en privacy te creëren. Planten in het algemeen kunnen helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • Na de bloei kunnen de takken van de plant tot de grond toe teruggesnoeid worden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht toe te laten. Snoei bij voorkeur in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd het geven van te veel water om problemen met de wortels te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Decaisnea fargesii wordt aangeraden om te groeien in humusrijke, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren op vochtigheid en de plant indien nodig water te geven. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal. Vermijd zware kleigrond en zorg voor een neutrale tot zure pH-waarde.

  De plant gedijt het best op een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht en harde wind.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen koude temperaturen en harde wind. Dit kan bijvoorbeeld door mulch aan te brengen rond de basis van de plant en beschermende fleece over de plant te leggen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, zelfs tijdens de wintermaanden.

  Plant deze struik op een zonnige of halfschaduwrijke plek in vochtige en goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en snoei indien nodig in het voorjaar. Voeg organische meststoffen toe om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest toe te voegen voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal voor tuinplanten om de voedingsstoffen geleidelijk af te geven. Overbemesting moet worden vermeden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de plant.

  Mulchen is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen en vocht vast te houden. Het kan helpen om onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren als mulch.

  De plant gedijt het best in een lichtzure tot neutrale bodem. Het is belangrijk dat de zuurgraad van de bodem tussen de pH 5.5 en 6.5 ligt. Een te zure of te kalkrijke bodem kan leiden tot groeiproblemen voor deze plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte op tuinplanten kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op eventuele plaaginsecten en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Voor ernstige plagen kan ook contact opgenomen worden met een professionele tuinman voor advies en behandeling.

 • Omschrijving

  Decaisnea fargesii, ook wel de blauwe regenboogplant genoemd, is een opvallende struik met grote, handvormige bladeren en hangende clusters van blauwgroene, wasachtige vruchten. Deze vruchten lijken op grote, blauwe peulen en zijn eetbaar, met een zoete smaak. De plant kan tot wel 3 meter hoog worden en groeit het beste in lichtzure, goed doorlatende grond en halfschaduw. In de zomer bloeit de Decaisnea fargesii met onopvallende, groenige bloemen die na de bloei de karakteristieke blauwgroene vruchten vormen. Deze plant is een echte blikvanger in de tuin vanwege zijn exotische uitstraling en unieke vruchten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.