Elaeagnus angustifolia

Elaeagnus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Elaeagnus angustifolia, ook wel bekend als de Russische olijf of zilverbes, is een struik met smalle, zilverachtige bladeren en doornige takken. Het is een winterharde plant die goed gedijt in droge en zanderige bodems. In het voorjaar produceert de plant kleine, geurige bloemen die worden gevolgd door eetbare, zilverachtige bessen in de late zomer. De bessen zijn rijk aan vitamine A en hebben een zoetzure smaak. De Elaeagnus angustifolia wordt vaak gebruikt als windscherm of als decoratieve plant in tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Na de bladval verschijnen er zilverkleurige bessen aan de takken. De plant bloeit in het voorjaar met kleine geurende bloemen.

  De plant Elaeagnus angustifolia is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Tuinplanten zijn over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en hebben weinig speciale zorg nodig. Ze zijn bestand tegen verschillende weeromstandigheden en vereisen minimale bemesting en snoei. Het regelmatig bewateren en snoeien zal de plant gezond helpen houden.

  Een volgroeide plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich uit te breiden. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en obstakels. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. De groei kan belemmerd worden als de plant te veel in de schaduw staat. Plaats de plant dus op een zonnige plek voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurige bloemen die ze produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin en trekt deze nuttige bestuivers aan. Planten zoals deze helpen bij het bevorderen van biodiversiteit en het creëren van een gezonde leefomgeving voor insecten.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit. Het trekt bestuivende insecten aan en biedt beschutting voor vogels. Ook draagt het bij aan de gezondheid van de bodem.

  Deze plant bloeit van mei tot juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant gedijt goed in de volle zon en heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen wanneer hij veel zonlicht krijgt. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen fel zonlicht.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gekweekt als sierplant in tuinen vanwege de decoratieve eigenschappen. Het is belangrijk om deze plant niet te verwarren met eetbare soorten zoals Elaeagnus multiflora.

  Ja, de plant Elaeagnus angustifolia heeft geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en takken absorberen geluidstrillingen en verminderen zo het geluidsniveau in zijn omgeving. Dit maakt hem een goede keuze voor het creëren van een rustige en stilte tuin.

 • De Elaeagnus angustifolia kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode takken en dun de struik uit voor een gezonde groei. Snoei indien nodig ook na de bloei om de vorm te behouden.

  De Elaeagnus angustifolia heeft een gematigde hoeveelheid water nodig, dus geef hem regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Het is belangrijk om deze plant in goed doorlatende potgrond te planten, zodat overtollig water makkelijk kan weglopen. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is en voldoende organisch materiaal bevat. Het regelmatig bemesten van de plant zal de groei en bloei bevorderen.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond en kan zowel zandige als kleiachtige bodems verdragen. Een neutrale tot licht zure bodemkwaliteit is ideaal voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld een dikke laag organisch materiaal. Ook kan een beschermingshoes of vliesdoek worden gebruikt bij strenge vorst. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed ingepakt en beschermd is tegen harde wind.

  Snoei de plant jaarlijks in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststof voor een gezonde groei.

  Voor een goede groei en bloei is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen. Vermijd het gebruik van meststoffen die te veel stikstof bevatten, dit kan de plant beschadigen. Geef de plant regelmatig water na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te nemen.

  Mulch zorgt voor het vasthouden van vocht in de grond en helpt bij het onderdrukken van onkruid. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voedt de bodem met organisch materiaal. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, maar niet tegen de stam aan.

  De Elaeagnus angustifolia gedijt het beste in een bodem met een gemiddelde zuurgraad. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant optimaal kan groeien. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplant.

  - Om ongedierte te bestrijden bij deze Tuinplanten, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. - Een regelmatige controle op ongedierte en het verwijderen van aangetaste bladeren kan helpen om plagen zoals bladluizen en spint te voorkomen. - Indien nodig kan ook een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel worden gebruikt om ongedierte te bestrijden bij deze Tuinplanten.

 • Omschrijving

  De Elaeagnus angustifolia, ook wel bekend als de Russische olijf of zilverbes, is een struik met smalle, zilverachtige bladeren en doornige takken. Het is een winterharde plant die goed gedijt in droge en zanderige bodems. In het voorjaar produceert de plant kleine, geurige bloemen die worden gevolgd door eetbare, zilverachtige bessen in de late zomer. De bessen zijn rijk aan vitamine A en hebben een zoetzure smaak. De Elaeagnus angustifolia wordt vaak gebruikt als windscherm of als decoratieve plant in tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.