Empetrum nigrum 'Bernstein'

Empetrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Empetrum nigrum 'Bernstein' is een mooie en decoratieve plant die behoort tot de familie van de heide-achtigen. Het is een groenblijvende plant met kleine, donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar met kleine, roze bloemen. Na de bloei ontwikkelt de plant donkerpaarse bessen die eetbaar zijn en rijk zijn aan vitamine C. De 'Bernstein' variant heeft een compacte groeiwijze en kan goed gedijen in een zure, vochtige bodem. Het is een uitstekende plant voor in de rotstuin of als bodembedekker in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Empetrum nigrum 'Bernstein' is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in koudere maanden.

  Empetrum nigrum 'Bernstein' is winterhard tot -20 graden Celsius en kan dus goed tegen vorst. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen in de winter. Het is belangrijk om de grond goed te laten uitdrogen voordat de vorst intreedt.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist minimaal onderhoud. Het is een sterke en winterharde plant die weinig verzorging nodig heeft. Zorg voor goede drainage en een zonnige standplaats voor optimale groei.

  Empetrum nigrum 'Bernstein' heeft ongeveer een ruimte van 50 cm in de breedte nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond met voldoende zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Zorg ervoor dat hij voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei. De plant kan echter ook overleven in de schaduw, maar de bloei kan beïnvloed worden.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te drassig wordt. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren op vochtigheid.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit zorgt ervoor dat vlinders en bijen worden aangetrokken tot de plant voor bestuiving. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van deze insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij insecten aantrekt voor bestuiving en kleine dieren kunnen schuilen tussen de struiken. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en draagt zo bij aan een gezonde ecologische balans.

  De Empetrum nigrum 'Bernstein' bloeit in de maanden mei tot en met juni. De bloei kan ongeveer drie tot vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft geen specifieke bescherming tegen de zon nodig. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Nee, de bessen van de Empetrum nigrum 'Bernstein' zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om de plant niet te consumeren, omdat de bessen giftig kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om de plant niet in de buurt van kinderen of huisdieren te laten groeien.

  Ja, tuinplanten kunnen in het algemeen geluid dempen door hun bladeren en takken geluidsgolven te absorberen. Het effect kan echter afhankelijk zijn van de dichtheid en grootte van de plant.

 • Empetrum nigrum 'Bernstein' kan in het voorjaar licht gesnoeid worden om de vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen. Zorg ervoor dat er altijd voldoende groene bladeren overblijven. Vermijd snoeien tijdens de bloeiperiode om de bloei niet te verstoren.

  De Tuinplanten hebben matig water nodig en moeten niet te nat staan. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten licht uit te laten drogen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Voor de Empetrum nigrum 'Bernstein' is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is en voldoende voeding bevat voor een optimale groei en bloei. Het regelmatig vervangen van de potgrond kan de gezondheid van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het best in zure, vochtige en goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de bodem te verbeteren met organische stof en regelmatig te controleren op de pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of te compact is.

  De plant groeit het beste op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd natte, zware grond. De plant is goed te gebruiken in rotstuinen of als bodembedekker.

  Je kunt Tuinplanten zoals Empetrum nigrum 'Bernstein' beschermen tegen vorst door ze te bedekken met een laagje stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed is gedraineerd om wortelrot te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant tijdens strenge vorst binnen te zetten.

  De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in zowel zon als schaduw. Regelmatig water geven en snoeien kan helpen bij een gezonde groei. Voeg af en toe wat compost toe voor optimale resultaten.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen speciale bemesting nodig. Het is voldoende om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen voor een gezonde groei. Te veel bemesting kan leiden tot een ongecontroleerde groei en schade aan de plant.

  Mulch is gunstig voor tuinplanten omdat het de grond vochtig houdt, onkruid tegenhoudt en de grond beschermt tegen extreme temperaturen. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro, houtsnippers of compost. Mulch kan elk jaar worden toegepast in het voorjaar voor optimale groei van tuinplanten.

  De plant Empetrum nigrum 'Bernstein' gedijt het best in een zure bodem, met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld turf of een speciale bemesting voor zuurminnende planten.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Ook regelmatig inspecteren op ongedierte en handmatig verwijderen kan helpen. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden gebruikt.

 • Omschrijving

  De Empetrum nigrum 'Bernstein' is een mooie en decoratieve plant die behoort tot de familie van de heide-achtigen. Het is een groenblijvende plant met kleine, donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar met kleine, roze bloemen. Na de bloei ontwikkelt de plant donkerpaarse bessen die eetbaar zijn en rijk zijn aan vitamine C. De 'Bernstein' variant heeft een compacte groeiwijze en kan goed gedijen in een zure, vochtige bodem. Het is een uitstekende plant voor in de rotstuin of als bodembedekker in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.