Enkianthus campanulatus

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Enkianthus campanulatus, ook wel bekend als de rode Hollandse vossebes, is een sierlijke heester met opvallende trosjes klokvormige bloemen in de kleuren wit, roze of rood. De plant heeft glanzend groen blad dat in de herfst prachtig rood tot paars verkleurt. Het is een langzaam groeiende struik die uiteindelijk een hoogte van 2 tot 3 meter kan bereiken. Enkianthus campanulatus gedijt het beste in vochtige, zure grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze plant is een prachtige toevoeging aan een tuin vanwege zijn bloemenpracht en herfstkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is bladverliezend en zal de bladeren verliezen in de herfst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan dit. Het is aan te raden om in strenge winters extra bescherming te bieden, zoals een mulchlaag of afdekken met vliesdoek.

  Enkianthus campanulatus is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant. Het vereist weinig snoei en groeit goed in vochtige, zure grond. Regelmatig water geven en bemesten zal de gezondheid van de plant bevorderen.

  Enkianthus campanulatus heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Planten hebben ruimte nodig om zich te verspreiden en te bloeien. Het is aan te raden om de plant op een plek te planten waar hij genoeg ruimte heeft om te groeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die het liefst in een beschutte plek staat. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is.

  Enkianthus campanulatus heeft gemiddeld twee tot drie keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

  Ja, Enkianthus campanulatus is een plant die vlinders en bijen aantrekt. Dit komt door de mooie bloemen die nectar produceren en een aantrekkelijke geur hebben. Het is dus een plant die bijen en vlinders in jouw tuin zal lokken.

  Ja, Enkianthus campanulatus is goed voor biodiversiteit, omdat de bloemen bijen en andere bestuivers aantrekken. Bovendien biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Het toevoegen van Enkianthus campanulatus aan een tuin kan de diversiteit aan flora en fauna vergroten.

  De Tuinplant bloeit normaal gesproken van mei tot juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Enkianthus campanulatus kan beter geplant worden op een plek in de halfschaduw of schaduw, aangezien de plant niet goed tegen de volle zon kan. Het kan zijn bladeren verbranden in direct zonlicht. Het is daarom aan te raden om hem te beschermen tegen de felle zon.

  Nee, de plant Enkianthus campanulatus is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren in tuinen. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Enkianthus campanulatus heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken. Plaatsen met deze plant kunnen helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Enkianthus campanulatus kan het beste na de bloei gesnoeid worden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit om lucht en licht door te laten. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende energie heeft om goed te herstellen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die licht zuur is. Vermijd zware, kleiachtige grond en zorg voor voldoende drainage. Een mix van zand, turf en compost is ideaal voor een gezonde groei van de plant.

  Enkianthus campanulatus gedijt het best in vochtige, zure en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vermijd kalkrijke grond. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de bodem voldoende vochtig is, vooral tijdens droge periodes.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Bescherm de plant tegen fel zonlicht en harde wind.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om mulch, zoals bladeren of stro, rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kunnen windgevoelige planten beschermd worden door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen. In strenge winters kunnen extra maatregelen nodig zijn, zoals het bedekken van de plant met vliesdoek.

  Enkianthus campanulatus heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Enkianthus campanulatus hebben om de paar weken bemesting nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik hiervoor een organische meststof die speciaal geschikt is voor zuurminnende planten. Let op de dosering om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden in de bodem en onkruidgroei te verminderen. Het kan ook zorgen voor isolatie en bescherming van de wortels tijdens koude winters. Gebruik organische materialen zoals bladeren, stro, of boomschors als mulch rond de plant.

  De Tuinplanten prefereren een lichtzure bodem met een pH tussen 5.5 en 6.5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of compost. Een goede zuurgraad bevordert de gezonde groei en bloei van de plant.

  Biologische bestrijding van ongedierte kan worden uitgevoerd door het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Daarnaast kan het regelmatig controleren en verwijderen van aangetaste bladeren en plantendelen de verspreiding van ongedierte helpen voorkomen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege de schadelijke gevolgen voor het milieu en de biodiversiteit.

 • Omschrijving

  Enkianthus campanulatus, ook wel bekend als de rode Hollandse vossebes, is een sierlijke heester met opvallende trosjes klokvormige bloemen in de kleuren wit, roze of rood. De plant heeft glanzend groen blad dat in de herfst prachtig rood tot paars verkleurt. Het is een langzaam groeiende struik die uiteindelijk een hoogte van 2 tot 3 meter kan bereiken. Enkianthus campanulatus gedijt het beste in vochtige, zure grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze plant is een prachtige toevoeging aan een tuin vanwege zijn bloemenpracht en herfstkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.