Erica carnea 'Ann Sparkes'

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Erica carnea 'Ann Sparkes' is een laagblijvende winterharde heester die bloeit in de vroege lente tot het vroege voorjaar met mooie roze bloemen. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 15-20 cm en een spreiding van 30-40 cm. De bladeren zijn klein, groen en naaldvormig. 'Ann Sparkes' is een populaire bodembedekker die goed gedijt in zure, goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is zeer geschikt voor rotstuinen, borderbeplanting en als onderbeplanting van bomen en struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Erica carnea 'Ann Sparkes' is een groenblijvende tuinplant. Het behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een geschikte plant voor de Nederlandse winters. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor goed doorlatende grond en voldoende zonlicht. Regelmatig snoeien na de bloei helpt de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer een ruimte van 30 tot 40 cm breed en 15 tot 20 cm diep nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat deze goed kan groeien en bloeien. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht en water krijgt.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk vertragen en zal de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een plek waar deze voldoende zonlicht krijgt.

  Water geven is alleen nodig tijdens langdurige droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want de plant houdt niet van natte voeten. Het is dus voldoende om de plant eens per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen.

  Erica carnea 'Ann Sparkes' is een tuinplant die kan bijdragen aan de biodiversiteit door insecten aan te trekken met zijn bloemen en nectar. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insectensoorten, waardoor het de diversiteit in de tuin kan verhogen. Planten die bijdragen aan het aantrekken van insecten zijn over het algemeen goed voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit van januari tot maart en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vochtigheid en bescherming tegen extreme hitte.

  Nee, Erica carnea 'Ann Sparkes' is niet eetbaar. Het betreft een tuinplant die voornamelijk gekweekt wordt vanwege zijn decoratieve waarde. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, als tuinplant heeft de Erica carnea 'Ann Sparkes' de eigenschap geluid te dempen door middel van zijn bladeren en stengels. Echter, de geluidsdempende capaciteit van planten is over het algemeen beperkt in vergelijking met speciaal ontworpen geluidsdempende materialen. Het is vooral effectief in combinatie met andere methoden voor geluidsisolatie.

 • Je kunt de plant na de bloei licht snoeien om de vorm te behouden. Verwijder eventueel dode of uitgebloeide takken. Snoei niet te rigoureus, omdat dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren.

  Geef regelmatig water aan deze tuinplant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt is. Vermijd water op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om elk jaar de potgrond te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant bloeit het beste in een goed doorlatende, zure bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Een humusrijke bodem is ideaal voor maximale groei en bloei. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren indien nodig.

  De plant staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen harde wind. De plant gedijt goed in borders, rotstuinen en plantenbakken.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen weinig winterbescherming nodig. Het is aan te raden om de planten te mulchen met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. In zeer koude gebieden kan het nodig zijn om de planten af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond. Snoei na de bloei om de plant compact te houden en bemest in het voorjaar voor een gezonde groei.

  De plant heeft weinig voeding nodig en kan goed groeien op arme grond. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal voor heesters of hagen in het voorjaar. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals boomschors of compost helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het beschermt ook de wortels tegen vorst in de winter. Het wordt aanbevolen om jaarlijks in het voorjaar een nieuwe laag mulch aan te brengen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 wordt aanbevolen. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op eventuele insecten of schimmels. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of plantenspray worden gebruikt. Het is ook aan te raden om de plant op een zonnige en goed doorlatende plek te zetten om de kans op ziektes te verminderen.

 • Omschrijving

  De Erica carnea 'Ann Sparkes' is een laagblijvende winterharde heester die bloeit in de vroege lente tot het vroege voorjaar met mooie roze bloemen. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 15-20 cm en een spreiding van 30-40 cm. De bladeren zijn klein, groen en naaldvormig. 'Ann Sparkes' is een populaire bodembedekker die goed gedijt in zure, goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is zeer geschikt voor rotstuinen, borderbeplanting en als onderbeplanting van bomen en struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.