Erica carnea 'Gracilis'

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Erica carnea 'Gracilis' is een winterharde en laagblijvende heester die bloeit van januari tot april met kleine, roze bloemen. Het heeft smalle, groene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. Deze plant groeit goed in zure, goed doorlatende grond en houdt van een zonnige standplaats. De 'Gracilis' variant is iets compacter en meer vertakkend dan andere soorten Erica carnea. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borders of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Erica carnea 'Gracilis' is groenblijvend. Deze tuinplant behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 20-30 centimeter ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Plaats de plant bij voorkeur in goed doorlatende grond.

  Ja, Erica carnea 'Gracilis' groeit goed in de schaduw. Deze planten gedijen goed in gedeeltelijke schaduw of zelfs volledige schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben meestal voldoende aan een keer per week water geven. Het is belangrijk om de grond goed te controleren voordat je water geeft, zodat de plant niet te nat staat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die insecten aantrekt en ondersteunt. De bloemen van deze plant hebben een aantrekkelijke geur en kleur voor bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij bijen en hommels aantrekt met zijn bloemen en voedsel biedt voor verschillende insectensoorten. De plant draagt bij aan een gezonde tuinomgeving en helpt de diversiteit van planten, dieren en micro-organismen te bevorderen.

  De Erica carnea 'Gracilis' bloeit van januari tot april en de bloei kan tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen fel zonlicht. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld voor decoratieve doeleinden in de tuin. Consumptie kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met zijn bladeren en takken. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast.

 • De plant kan het beste direct na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant tot net boven een nieuw groeipunt. Snoei niet te rigoureus, anders kan dit de bloei belemmeren.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de plant te nat staat, dit kan leiden tot problemen zoals schimmelinfecties.

  . De Erica carnea 'Gracilis' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Het is aan te raden om jaarlijks de potgrond te verversen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een zure pH. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast. Daarnaast is het belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten met organische materialen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Om de plant te beschermen in de winter is het aan te raden om een laag mulch of bladeren rond de basis aan te brengen voor extra isolatie. Gebruik indien nodig ook een beschermende doek die de plant kan beschermen tegen vorst en harde wind. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd blijft en controleer regelmatig op eventuele schade door winterweer.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke positie. Snoei na de bloei om de vorm en groei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge perioden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om een meststof te gebruiken die specifiek is samengesteld voor bloeiende planten. Gebruik een organische meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Mest de plant in het voorjaar en halverwege de zomer voor optimale groei en bloei.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals boomschors, compost of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om wortelrot te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, en het regelmatig controleren en verwijderen van aangetaste delen van de plant. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn in het bestrijden van ongedierte bij tuinplanten. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van dode bladeren en het voorkomen van overbeplanting.

 • Omschrijving

  De Erica carnea 'Gracilis' is een winterharde en laagblijvende heester die bloeit van januari tot april met kleine, roze bloemen. Het heeft smalle, groene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. Deze plant groeit goed in zure, goed doorlatende grond en houdt van een zonnige standplaats. De 'Gracilis' variant is iets compacter en meer vertakkend dan andere soorten Erica carnea. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borders of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.