Erica carnea 'Loughrigg'

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica carnea 'Loughrigg' is een wintergroene dwergheide die laag bij de grond groeit en een compacte groeiwijze heeft. De plant produceert kleine, roze bloemen die in de vroege lente bloeien en een goede bijenplant zijn. 'Loughrigg' gedijt goed in zure, goed doorlatende grond en kan goed tegen koude temperaturen. Deze heideplant is perfect voor rotstuinen, borderbeplanting en als bodembedekker in de tuin. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een gezonde groei en bloei in het volgende seizoen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze als bodembedekker in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus bestand tegen strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant bij extreme kou te beschermen.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Snoei indien nodig na de bloeiperiode om de vorm te behouden.

  De plant heeft gemiddeld ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om volledig te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te behouden voor een goede luchtcirculatie. Zorg er ook voor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en niet te dicht op andere planten staat.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk vertragen en de bloei minder uitbundig zijn. Zorg voor voldoende licht voor een optimale groei.

  De plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water bij de wortels, in plaats van op de bladeren.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend door de nectar die wordt geproduceerd. Het trekt deze insecten aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar en pollen. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuiving door vlinders en bijen.

  Erica carnea 'Loughrigg' is een plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan, wat helpt bij het behouden van de diverse planten- en dierenpopulaties in de omgeving. Daarnaast zorgt de plant voor een natuurlijkere omgeving en biedt schuil- en nestplaatsen voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit meestal van januari tot april en de bloeiperiode kan tot wel 2 maanden duren.

  "Tuinplanten zoals de Erica carnea 'Loughrigg' kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon en hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en eventueel wat bescherming tegen felle middagzon in extreem warme klimaten."

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege de bloemen en gebladerte. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Sommige tuinplanten hebben een geluidsdempend effect, maar dat geldt niet voor alle soorten. Het is dus mogelijk dat deze plant geluidsdempend is, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen zonder meer specifieke informatie. Het is raadzaam om dit nader te onderzoeken of te overleggen met een tuinexpert.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide takjes weg te knippen. Dit kan het beste gedaan worden met een scherpe snoeischaar. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende tijd heeft om nieuwe takjes te vormen voor het volgende bloeiseizoen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en licht zuur zijn. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig is, maar wel goed waterdoorlatend. Een mengsel van tuingrond en zand is ideaal voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de standplaats beschut is tegen harde wind en vorst. De plant kan ook goed groeien in rotstuinen of borderbedden.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te bevelen om een dikke laag mulch rond de basis aan te brengen. Dit zal de wortels isoleren en beschermen tegen bevriezing. Daarnaast kan ook een beschermende hoes of fleece over de plant worden geplaatst om extra bescherming te bieden tegen extreme kou.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Zorg voor voldoende zonlicht en snoei uitgebloeide bloemen regelmatig af om de groei te bevorderen. Geef af en toe wat extra voeding tijdens het groeiseizoen.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te strooien. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte voor een goede wortelontwikkeling. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, let dus op de dosering.

  Mulch in het voorjaar met organisch materiaal om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet in direct contact komt met de stam of bladeren van de plant. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant gedijt, dient zuur te zijn, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6,0. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en geen water blijft staan. Het toevoegen van tuinturf kan de zuurgraad van de bodem verhogen.

  Deze plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. Als er toch problemen optreden, kunnen bladluizen, wolluizen of spint een mogelijke bedreiging vormen. Deze kunnen behandeld worden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals zeepwater of door het plaatsen van lieveheersbeestjes.

 • Omschrijving

  Erica carnea 'Loughrigg' is een wintergroene dwergheide die laag bij de grond groeit en een compacte groeiwijze heeft. De plant produceert kleine, roze bloemen die in de vroege lente bloeien en een goede bijenplant zijn. 'Loughrigg' gedijt goed in zure, goed doorlatende grond en kan goed tegen koude temperaturen. Deze heideplant is perfect voor rotstuinen, borderbeplanting en als bodembedekker in de tuin. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een gezonde groei en bloei in het volgende seizoen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.