Erica carnea 'Praecox Rubra'

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica carnea 'Praecox Rubra' is een wintergroene bodembedekkende plant met een compacte groeiwijze. De plant heeft kleine, smalle bladeren en bloeit in de vroege lente met felrode bloemen die een vrolijk accent aan de tuin geven. 'Praecox Rubra' heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is een ideale plant voor rotstuinen, borders en als bodembedekker onder bomen en struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die zelfs in de koudste maanden groen blijft.

  De plant is goed winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed bestand is tegen de kou. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is erg makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlaatbare grond. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  Voor deze tuinplant is ongeveer 30 cm ruimte nodig tussen andere planten in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Ja, "Erica carnea 'Praecox Rubra'" groeit goed in de schaduw. Het is een wintergroene plant die het goed doet in vochtige, humusrijke grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om bloemen te produceren.

  De plant heeft weinig water nodig en moet alleen bewaterd worden als de grond volledig droog is. Het is beter om de plant af en toe diep water te geven dan regelmatig oppervlakkig water te geven. Over het algemeen is 1 keer per week voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle aanvulling in de tuin voor het aantrekken van bestuivers.

  Erica carnea 'Praecox Rubra' is een goede plant voor biodiversiteit omdat het bijen, hommels en andere insecten aantrekt. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren in de tuin. Door het planten van deze soort draag je bij aan het vergroten van de biodiversiteit in je tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden februari, maart en april. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, Erica carnea 'Praecox Rubra' kan goed tegen de volle zon. Deze plant is zeer goed bestand tegen zonnige omstandigheden en gedijt goed in volle zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de plant Erica carnea 'Praecox Rubra' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het geen eetbare delen bevat. Het is beter om andere geschikte planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, als tuinplant heeft deze plant enigszins geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en twijgen kunnen helpen geluid te absorberen en te verminderen. Echter, het effect is beperkt en zal niet volledige geluidsisolatie bieden.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm en de dichtheid te behouden. Verwijder dode takken en knip verouderde takken tot aan de basis. Knip indien nodig ook lichtjes om de plant te verjongen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef water aan de basis van de plant om schimmel en rot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor tuinplanten.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en licht zuur zijn. Zorg ervoor dat de grond humusrijk is en voldoende vocht vasthoudt. Het is belangrijk dat de bodem geen stilstaand water bevat.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Het is een goede keuze voor rotstuinen, borders of in potten en bakken.

  Voor een optimale winterbescherming is het aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het belangrijk om de plant op een beschutte plek te planten en bij strenge vorst een beschermhoes over de plant te doen. Het is ook mogelijk om de plant in pot te kweken en deze naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens de wintermaanden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder verwelkte bloemen en snoei de plant lichtjes na de bloei om de vorm te behouden. Plant de Erica carnea in goed doorlatende grond op een zonnige plek in de tuin.

  De beste bemesting voor tuinplanten is een organische meststof die het bodemleven stimuleert en voedingsstoffen geleidelijk vrijgeeft. Een meststof met een hoog kaliumgehalte kan zorgen voor mooie bloemen en een goede weerstand tegen ziektes. Het is belangrijk om de planten niet te overbemesten, omdat dit schade kan veroorzaken.

  Mulch is een laagje organisch materiaal dat rond de plant wordt gelegd om vocht vast te houden, onkruidgroei tegen te gaan en de bodemtemperatuur te reguleren. Mulch kan bestaan uit bijvoorbeeld houtsnippers, stro, bladeren of compost. Het wordt in het voorjaar aangebracht en indien nodig bijgevuld in de zomer.

  De plant houdt van zure bodems en is niet geschikt voor kalkrijke grond. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5 is ideaal voor deze plant.

  Voor het bestrijden van ongedierte op tuinplanten zoals Erica carnea 'Praecox Rubra', kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden gebruikt. Ook regelmatig controleren op plagen en deze handmatig verwijderen kan helpen bij het voorkomen van schade aan de plant. Ten slotte kunnen insecticiden op basis van pyrethrum worden ingezet als de plaag ernstiger wordt.

 • Omschrijving

  Erica carnea 'Praecox Rubra' is een wintergroene bodembedekkende plant met een compacte groeiwijze. De plant heeft kleine, smalle bladeren en bloeit in de vroege lente met felrode bloemen die een vrolijk accent aan de tuin geven. 'Praecox Rubra' heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is een ideale plant voor rotstuinen, borders en als bodembedekker onder bomen en struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.