Erica cinerea 'Katinka'

Erica (zomerbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Erica cinerea 'Katinka' is een dwergstruik uit de heidefamilie die bekend staat om zijn rijke bloei. De plant heeft smalle, naaldachtige bladeren en produceert talrijke kleine, paarse bloemen die een attractie vormen voor bijen en vlinders. 'Katinka' is een compacte variëteit die goed gedijt in zure, goed doorlatende grond en een zonnige standplaats verlangt. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borders of als bodembedekker. Het is een winterharde soort die weinig onderhoud vraagt en het hele jaar door kleur toevoegt aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Deze eigenschap maakt hem een goede keuze voor het hele jaar door kleur in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Zorg voor een beschutte plek en eventueel extra isolatie in de winter.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig aandacht nodig. Zorg voor voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven tijdens droge periodes is voldoende.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30 cm in de breedte en 30 cm in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd een afstand van minimaal 30 cm tot andere planten aan.

  Deze plant groeit over het algemeen beter in volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei en bloei verminderd worden. Het is aanbevolen om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft weinig water nodig en is bestand tegen droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef de plant ongeveer 1 keer per week water, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, Erica cinerea 'Katinka' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceren. Deze planten zijn dus een goede keuze als je vlinders en bijen in je tuin wilt verwelkomen.

  Erica cinerea 'Katinka' draagt bij aan de biodiversiteit door bijen, hommels en andere insecten aan te trekken met zijn bloemen. De plant biedt voedsel en onderdak aan verschillende soorten insecten in de tuin. Het helpt de natuurlijke balans te behouden en stimuleert de aanwezigheid van verschillende soorten planten en dieren.

  De plant bloeit van augustus tot en met oktober en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, Erica cinerea 'Katinka' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes.

  Nee, Erica cinerea 'Katinka' is niet eetbaar. Het is een decoratieve plant die voornamelijk voor in de tuin wordt gebruikt. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door geluidstrillingen op te vangen en te absorberen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Snoei de plant na de bloei in het voorjaar om de vorm te behouden en de struik compact te houden. Verwijder dode takken en knip de plant tot net boven de nieuwe groei. Pas op met snoeien, omdat de plant langzaam herstelt van zware snoei.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels uitdrogen.

  De plant heeft goede drainage nodig en kan het beste groeien in zure, vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel wat turf of compost toe aan de potgrond voor een betere groei.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een zure pH-waarde. Zorg voor een humusrijke grond die vocht kan vasthouden, maar niet te nat is. Vermijd kalkrijke grond en voeg indien nodig veenmos toe voor een optimale groei.

  De plant groeit het best in een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in de winter voor voldoende bescherming te zorgen. Plaats bij strenge vorst bijvoorbeeld een winterhoes over de plant of zet deze in een vorstvrije ruimte. Zo blijft de plant beschermd tegen de kou.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Eventueel dood hout kan worden verwijderd om de plant gezond te houden.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten, zoals rhododendron- of heideplantenmest. Dit kan het beste gebeuren in het voorjaar en najaar. Let erop dat de meststof geen kalk bevat, omdat dit de zuurgraad van de grond kan verhogen.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen met een laag organisch materiaal om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch beschermt de wortels tegen vorst en helpt bij het behouden van voedingsstoffen in de grond. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Tuinplanten groeien het best in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld turf of speciale meststoffen. Zure grond zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter beschikbaar zijn voor de planten en bevordert een gezonde groei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u regelmatig de bladeren en stelen controleren op aanwezigheid van luizen of spint. Indien nodig kunt u deze verwijderen met een sterke waterstraal of een biologisch bestrijdingsmiddel. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door hem regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  De Erica cinerea 'Katinka' is een dwergstruik uit de heidefamilie die bekend staat om zijn rijke bloei. De plant heeft smalle, naaldachtige bladeren en produceert talrijke kleine, paarse bloemen die een attractie vormen voor bijen en vlinders. 'Katinka' is een compacte variëteit die goed gedijt in zure, goed doorlatende grond en een zonnige standplaats verlangt. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borders of als bodembedekker. Het is een winterharde soort die weinig onderhoud vraagt en het hele jaar door kleur toevoegt aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.