Euonymus alatus

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Euonymus alatus, ook wel bekend als de vleugelhok of kardinaalsmuts, is een bladverliezende struik met opvallende koraalrode herfstkleuren. De struik heeft groen blad in de zomer dat in de herfst verandert naar een heldere rode kleur. Tijdens de wintermaanden verschijnen de karakteristieke kurklijsten op de takken, die een decoratief element toevoegen, zelfs als de struik kaal is. Euonymus alatus gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Deze plant wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen en landschappen vanwege zijn opvallende herfstkleuren en interessante textuur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Tuinplanten zijn in het algemeen niet groenblijvend.

  Euonymus alatus is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant is goed bestand tegen koude temperaturen, maar het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De Euonymus alatus is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoeiwerk en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Het is een sterke en robuuste plant die weinig zorg nodig heeft.

  Tuinplanten hebben over het algemeen voldoende ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor genoeg afstand tot andere planten om concurrentie te voorkomen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het aanplanten.

  De Euonymus alatus groeit goed in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die weinig zonlicht nodig heeft om te gedijen. De plant blijft ook mooi van vorm en kleur in de schaduwrijke omgeving.

  Tuinplanten zoals Euonymus alatus hebben over het algemeen ongeveer één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond voorzichtig te voelen voordat je water geeft, zodat de grond niet te nat of te droog wordt. Besteed ook aandacht aan de weersomstandigheden en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, Euonymus alatus (de vleugelboom) staat bekend om zijn vlinder- en bijenlokkende eigenschappen. De kleine bloemen trekken deze insecten aan met hun nectarrijke aanbod. Hierdoor draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij insecten aantrekt en voedsel biedt voor vogels. De plant zorgt voor variatie en natuurlijke balans in de tuin. Het biedt schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor dieren.

  De Euonymus alatus bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omgevingen. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de plant "Euonymus alatus" is niet eetbaar. Het is beter om deze plant niet te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten. Het wordt daarom gebruikt als decoratieve tuinplant en niet voor consumptie.

  Ja, Euonymus alatus heeft de eigenschap geluid te dempen door de dichte structuur van z'n bladeren en takken. Het is echter belangrijk op te merken dat de geluidsdempende werking van planten beperkt is in vergelijking met speciale geluidsdempende materialen. Over het algemeen zijn planten met grote bladeren en dichte groei geschikter voor geluidsdemping.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventuele uitlopers terug. Zorg ervoor dat de plant niet te veel gesnoeid wordt om bloei en vruchtvorming niet in gevaar te brengen.

  De Euonymus alatus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant water bij de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt.

  De Tuinplanten Euonymus alatus heeft goed doorlatende potgrond nodig voor een gezonde groei. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en zorg ervoor dat de pot voldoende afwateringsgaten heeft. Vernieuw de potgrond regelmatig om de plant gezond te houden.

  De Euonymus alatus groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Euonymus alatus gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant kan goed gedijen in zowel zure als neutrale grond.

  Om Euonymus alatus, oftwel de kardinaalsmuts, te beschermen tegen vorst in de winter, kan je het beste een dikke laag mulch rond de plant aanbrengen. Ook is het verstandig om de plant tegen koude wind te beschermen door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen. Snoei de plant pas na de winter, om vorstschade te voorkomen.

  Deze plant doet het goed in vochtige en goed doorlatende grond en heeft weinig onderhoud nodig. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken voor een gezonde groei.

  Gebruik in het voorjaar organische meststoffen voor een goede groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Zorg voor een gebalanceerde voeding om de gezondheid van de tuinplant te bevorderen.

  Mulchen is gunstig voor de tuinplant vanwege verschillende redenen, waaronder het behouden van vocht in de grond, het onderdrukken van onkruidgroei en het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Mulch kan worden aangebracht rond de plant, met een laag van enkele centimeters dikte, zonder deze direct tegen de stam te plaatsen om verstikking te voorkomen. Let op dat de mulch regelmatig wordt vernieuwd om het gewenste effect te behouden.

  De Euonymus alatus gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te meten en zo nodig bij te stellen om de optimale groei en gezondheid van de plant te bevorderen.туше

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op eventuele infecties. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan helpen bij het bestrijden van ongedierte, zoals neemolie of een mix van water en zeep. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en voldoende water te geven, zodat deze gezond blijft en beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Euonymus alatus, ook wel bekend als de vleugelhok of kardinaalsmuts, is een bladverliezende struik met opvallende koraalrode herfstkleuren. De struik heeft groen blad in de zomer dat in de herfst verandert naar een heldere rode kleur. Tijdens de wintermaanden verschijnen de karakteristieke kurklijsten op de takken, die een decoratief element toevoegen, zelfs als de struik kaal is. Euonymus alatus gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Deze plant wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen en landschappen vanwege zijn opvallende herfstkleuren en interessante textuur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.