Euonymus fortunei 'Variegatus'

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Euonymus fortunei 'Variegatus' is een groenblijvende klimplant met een opvallend blad dat groen en crèmekleurig gestreept is. De plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. In de zomer produceert de Euonymus fortunei 'Variegatus' kleine, onopvallende bloemen gevolgd door fel oranje bessen in de herfst. Het is een veelzijdige plant die zowel als bodembedekker, klimplant of haag kan worden gebruikt. De Euonymus fortunei 'Variegatus' is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig snoeiwerk om zijn compacte vorm te behouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant Euonymus fortunei 'Variegatus' is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor tuinen en borders.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Hij kan dus redelijk lage temperaturen verdragen. Het is aan te raden om bij strenge vorst extra bescherming te bieden, bijvoorbeeld door af te dekken met bladeren of vliesdoek.

  Ja, de Euonymus fortunei 'Variegatus' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij vereist weinig snoei en kan goed tegen verschillende bodemsoorten. Zorg wel voor voldoende water en geef af en toe wat meststoffen voor een gezonde groei.

  De Euonymus fortunei 'Variegatus' heeft genoeg ruimte nodig om zich ten volle te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen planten om te voorkomen dat ze elkaar belemmeren in hun groei. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte en vorm van de planten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede afwatering. De plant kan ook goed groeien op plekken met minder zonlicht.

  De Euonymus fortunei 'Variegatus' heeft in het algemeen niet veel water nodig. Water geven in de zomermaanden ongeveer 1 keer per week is voldoende. In de winter kan de frequentie verminderd worden naar eens in de 2 weken.

  en heeft geen specifieke eigenschappen om vlinders en bijen aan te trekken.

  De Euonymus fortunei 'Variegatus' kan een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten. Het is echter geen inheemse plant, wat de diversiteit van inheemse plantensoorten in de tuin kan verminderen. Het is daarom belangrijk om ook inheemse planten in de tuin te hebben voor een evenwichtige biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni met kleine witte bloemen die niet erg opvallend zijn. De bloei is niet langdurig, meestal slechts enkele weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en goedwinterharde plant die gedijt in zowel volle zon als halfschaduw. Zorg voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de Euonymus fortunei 'Variegatus' is niet eetbaar. Het is bekend dat sommige varianten van deze plant giftig kunnen zijn voor mens en dier. Daarom wordt het niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Nee, Tuinplanten hebben over het algemeen geen geluidsdempende eigenschappen. De focus ligt voornamelijk op decoratieve doeleinden en het verbeteren van het uiterlijk van de tuin.

 • Je kunt deze plant het beste snoeien in het voorjaar of de zomer om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei lichtjes om een compacte groei te bevorderen. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. In de winter heeft de plant minder water nodig en kan de grond tussen gietbeurten uitdrogen.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Gebruik bij voorkeur potgrond voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat.

  De bodem dient goed doorlatend en vochtig te zijn. De plant groeit het beste in een bodem die licht zuur tot neutraal is. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze soort hebben meestal geen extra winterbescherming nodig, maar het kan helpen om mulch rond de basis aan te brengen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. In zeer koude klimaten kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met een vliesdoek of tuinnet. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.

  De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in zowel zon als schaduw. Regelmatig snoeien helpt om de vorm en de grootte onder controle te houden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Tuinplanten zoals Euonymus fortunei 'Variegatus' kunnen in het voorjaar en de zomer worden bemest met een algemene meststof. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor bladverliezende planten voor een optimale groei en kleur. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is belangrijk om Euonymus fortunei 'Variegatus' te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of compost, en breng een laag van 5-8 centimeter aan rondom de plant. Vernieuw de mulch jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De Tuinplanten hebben over het algemeen een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren om de optimale groeiomstandigheden te behouden. Een pH-waarde van ongeveer 6,5 tot 7,5 is ideaal voor de meeste Tuinplanten.

  Deze plant kan gevoelig zijn voor aanvallen van bladluizen en spint. Om ongedierte te bestrijden, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten effectief zijn. Regelmatig controleren op tekenen van ongedierte en actie ondernemen zodra ze worden opgemerkt, kan helpen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Euonymus fortunei 'Variegatus' is een groenblijvende klimplant met een opvallend blad dat groen en crèmekleurig gestreept is. De plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. In de zomer produceert de Euonymus fortunei 'Variegatus' kleine, onopvallende bloemen gevolgd door fel oranje bessen in de herfst. Het is een veelzijdige plant die zowel als bodembedekker, klimplant of haag kan worden gebruikt. De Euonymus fortunei 'Variegatus' is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig snoeiwerk om zijn compacte vorm te behouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.