Euonymus phellomanus

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Euonymus phellomanus, ook wel de kardinaalsmuts genoemd, is een bladverliezende struik die inheems is in China. De plant heeft opvallende helderrode vruchten die in de herfst verschijnen en een decoratieve uitstraling hebben. De bladeren zijn groen en ovaalvormig en verkleuren in de herfst naar rode tinten voordat ze afvallen. Euonymus phellomanus gedijt goed in zon tot halfschaduw en kan tot 3 meter hoog worden. Het is een winterharde en makkelijk te verzorgen plant die vaak wordt gebruikt als solitaire struik of als haagplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Euonymus phellomanus is niet groenblijvend. Deze tuinplant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de winter.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig speciale verzorging nodig en is winterhard. Het is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

  De Euonymus phellomanus heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels en takken om zich uit te kunnen spreiden. Over het algemeen adviseren wij om de plant enkele meters ruimte te geven om gezond te kunnen groeien.

  Ja, Tuinplanten zoals Euonymus phellomanus kunnen goed gedijen in de schaduwrijke omgeving. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Let ook op dat de plant niet te veel direct zonlicht krijgt om verbranding te voorkomen.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Euonymus phellomanus is vlinder- en bijenlokkend. De plant trekt deze insecten aan met zijn bloemen en zo draagt het bij aan de biodiversiteit in de tuin. Bovendien kan het een mooie toevoeging zijn aan een vlindertuin of bijvriendelijke tuin.

  De plant Euonymus phellomanus draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van vogels en insecten met zijn bessen en bloemen. Ook biedt de plant beschutting aan kleine dieren in de tuin. Het is daarom een waardevolle toevoeging voor een divers ecosysteem.

  De plant bloeit van mei tot juni en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Deze Tuinplant groeit het beste in goed doorlatende grond.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren en mogen niet worden gegeten. Het consumeren van de bessen kan leiden tot maagpijn, braken en diarree. Het is daarom belangrijk om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluiden te dempen door zijn bladeren en takken. Het kan dus helpen om het geluid in uw tuin of buitenruimte te verminderen.

 • Deze plant moet in het voorjaar worden gesnoeid om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder beschadigde of dode takken en dun de struik indien nodig uit. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om een compacte en volle groei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Gebruik bij het planten van deze tuinplant een goed doorlatende potgrond die vocht vasthoudt. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en gebruik geen zware kleigrond. Ververs de potgrond indien nodig om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Euonymus phellomanus groeit het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Zorg voor een pH-niveau tussen de 6,5 en 7,5 voor optimale groei. Vermijd te zure of te compacte bodems voor een gezonde ontwikkeling van deze plantensoort.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of kap over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge winterperiodes.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Verwijder eventueel dode takken in het voorjaar. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een regelmatige bemesting in het voorjaar en zomermaanden. Gebruik hiervoor een algemene meststof geschikt voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de plant niet teveel meststoffen krijgt, dit kan schade aan de wortels veroorzaken.

  Mulch is belangrijk voor het behoud van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze soort planten. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam vrij blijft van mulch om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waar Euonymus phellomanus gedijt, moet licht zuur tot neutraal zijn. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen 6,0 en 7,5 ligt voor een optimale groei en bloei van deze tuinplant. Het is raadzaam om de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig kalk toe te voegen om de gewenste pH-waarde te bereiken.

  Voor de bestrijding van ongedierte op Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op eventuele plagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding. Daarnaast kan ook het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen een effectieve oplossing zijn.

 • Omschrijving

  Euonymus phellomanus, ook wel de kardinaalsmuts genoemd, is een bladverliezende struik die inheems is in China. De plant heeft opvallende helderrode vruchten die in de herfst verschijnen en een decoratieve uitstraling hebben. De bladeren zijn groen en ovaalvormig en verkleuren in de herfst naar rode tinten voordat ze afvallen. Euonymus phellomanus gedijt goed in zon tot halfschaduw en kan tot 3 meter hoog worden. Het is een winterharde en makkelijk te verzorgen plant die vaak wordt gebruikt als solitaire struik of als haagplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.