Euonymus planipes

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Euonymus planipes, ook wel bekend als de Kardinaalsmutsboom, is een struikachtige plant met een ronde, compacte groeivorm. De bladeren zijn ovaalvormig en glanzend groen van kleur, die in de herfst prachtig rood tot purperkleurig kunnen verkleuren. In het voorjaar verschijnen er opvallende lichtgroene bloemen gevolgd door kleine, roodachtige vruchten in de zomer. Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw en is winterhard. Euonymus planipes is ideaal voor het creëren van een mooie, kleurrijke haag of als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant Euonymus planipes is niet groenblijvend. Hij verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de wintermaanden. In het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren aan de plant.

  Euonymus planipes is winterhard tot ongeveer -20°C. Deze plant kan dus goed overleven in ons klimaat tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de Euonymus planipes is makkelijk te onderhouden en vereist weinig zorg. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in verschillende soorten grond en standplaatsen. Regelmatig snoeien bevordert de groei en vorm van de plant.

  De "Euonymus planipes" heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en te verspreiden. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Ja, Euonymus planipes groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden. Ze kunnen echter ook in de zon groeien, zolang ze maar voldoende vocht krijgen.

  Tuinplanten zoals Euonymus planipes hebben in het algemeen behoefte aan regelmatig water geven. Het is belangrijk de grond vochtig te houden, dus over het algemeen wordt aangeraden om de plant 1-2 keer per week water te geven. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door iets te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant "Euonymus planipes" heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar en geur. Het is een goede keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar planten die helpen bij het bevorderen van bestuiving in de tuin.

  Ja, planten die vallen onder de categorie Tuinplanten zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit omdat ze verschillende insecten aantrekken en een divers microklimaat kunnen creëren. Het is belangrijk om een gevarieerde tuin te hebben met verschillende soorten planten om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit van mei tot juni en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren ervan kan leiden tot misselijkheid, braken en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te eten.

  Ja, de "Euonymus planipes" heeft dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Het is echter geen plant die specifiek gekend is om zijn geluidsdempende eigenschappen. Andere planten kunnen mogelijk effectiever zijn in het dempen van geluid.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te verminderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Euonymus planipes hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en wateropname. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De Tuinplant Euonymus planipes groeit het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Verrijk de bodem indien nodig met compost of organische meststoffen.

  Euonymus planipes gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed tegen kou en vorst kan.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een mulchlaag van bladeren of stro rond de basis aan te brengen. Daarnaast is het verstandig om de plant af te dekken met een ademende doek of fleece bij strenge vorst. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vorstschade en indien nodig maatregelen te nemen.

  Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en overtollige takken te verwijderen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme, droge periodes. Voeg mulch toe rond de basis van de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur met een langzaam werkende meststof. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor een gezonde groei en bloei. Let op dat je niet te veel bemest, dit kan schade aan de wortels veroorzaken.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het beperken van onkruidgroei rondom deze tuinplant. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  Tuinplanten vereisen over het algemeen een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aanpassingen te maken met behulp van kalk of zwavel. Een goede zuurgraad van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de planten.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op insecten. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet om ongedierte zoals bladluizen te bestrijden. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt voor effectieve controle.

 • Omschrijving

  Euonymus planipes, ook wel bekend als de Kardinaalsmutsboom, is een struikachtige plant met een ronde, compacte groeivorm. De bladeren zijn ovaalvormig en glanzend groen van kleur, die in de herfst prachtig rood tot purperkleurig kunnen verkleuren. In het voorjaar verschijnen er opvallende lichtgroene bloemen gevolgd door kleine, roodachtige vruchten in de zomer. Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw en is winterhard. Euonymus planipes is ideaal voor het creëren van een mooie, kleurrijke haag of als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.