Fagus sylvatica 'Dawyck Gold'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' is een prachtige variant van de beuk met opvallend goudgeel blad dat in de lente frisgroen uitloopt en in de herfst een warme goudgele kleur krijgt. Deze boom groeit opvallend smal en elegant met een kegelvormige kroon, waardoor hij zeer geschikt is voor kleine tuinen of als smalle haag. 'Dawyck Gold' staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond. Deze sierlijke boom trekt in het najaar de aandacht met zijn prachtige herfstkleuren en is een waardevolle toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' is een bladverliezende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft tijdens de winter kaal. Het is geen groenblijvende plant.

  De plant heeft een winterhardheid van ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou. Planten die winterhard zijn kunnen de winter overleven zonder bescherming.

  Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende om de plant gezond te houden. Zorg voor een standplaats met voldoende zonlicht en vruchtbare grond.

  De beuk 'Dawyck Gold' heeft een maximale breedte van ongeveer 4 meter en kan tot wel 15 meter hoog worden. Zorg voor voldoende ruimte en plant de beuk op minimaal 3 meter afstand van andere planten of structuren. Deze plant heeft dus een ruime plek in de tuin nodig om optimaal te kunnen groeien.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' groeit het best in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan de bladkleur minder fel zijn. Het is aanbevolen om de plant te plaatsen op een plek met voldoende licht om zijn volle potentieel te benutten.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, tenzij het erg warm weer is. In dat geval kan het nodig zijn om vaker water te geven. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin met als doel het aantrekken van deze insecten.

  Ja, Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' is goed voor biodiversiteit aangezien beukenbomen in het algemeen belangrijke voedselbronnen bieden voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ze zorgen ook voor schaduw en beschutting voor verschillende dieren in de tuin. Het planten van meerdere beukenbomen kan de biodiversiteit in de tuin verhogen.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt enkele weken.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Deze plant kan goed tegen de hitte en zal goed groeien met voldoende zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar. Het is enkel bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren van delen van deze plant kan onveilig zijn voor de gezondheid.

  Ja, de bladeren van deze boom werken geluidsdempend doordat ze geluidsgolven absorberen. Het planten van bomen in een tuin kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid. Het effect van geluidsdemping kan variëren afhankelijk van de grootte en densiteit van de bladeren.

 • De beuk kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter, wanneer de bladeren van de boom zijn gevallen. Verwijder dode of zieke takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Snoei nooit te diep in het oude hout, dit kan de boom beschadigen.

  Geef de plant matig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de grond te nat wordt.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goede kwaliteit potgrond, die licht en goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet te droog. Geef de plant regelmatig water en voeg eventueel meststoffen toe voor een gezonde groei.

  Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een licht zurige bodem met een pH-waarde tussen 5.0 en 7.5 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed groeien in zowel zand- als kleigrond.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, aangezien ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Mocht de plant in een extreem koude regio worden geplant, dan kan het helpen om een laag mulch rond de wortels aan te brengen ter bescherming tegen vorstschade. Het is raadzaam om de plant tijdens de wintermaanden regelmatig te controleren op eventuele schade en indien nodig maatregelen te nemen.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten om de groei te bevorderen. Snoei dode takken in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  De plant heeft slechts matige bemesting nodig, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Overbemesting kan leiden tot slechte groei en verzwakking van de plant.

  Het is aan te raden om in het voorjaar en najaar een laag mulch rond de plant aan te brengen. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt ook onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt geplaatst om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem dient neutraal tot licht zuur te zijn voor deze plant. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal. Het is belangrijk om de bodem zo nodig te verbeteren met kalk of organisch materiaal.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet worden. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine effectief zijn. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen en deze direct behandelen is ook belangrijk voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' is een prachtige variant van de beuk met opvallend goudgeel blad dat in de lente frisgroen uitloopt en in de herfst een warme goudgele kleur krijgt. Deze boom groeit opvallend smal en elegant met een kegelvormige kroon, waardoor hij zeer geschikt is voor kleine tuinen of als smalle haag. 'Dawyck Gold' staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond. Deze sierlijke boom trekt in het najaar de aandacht met zijn prachtige herfstkleuren en is een waardevolle toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.