Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' is een opvallende boom met een slanke, zuilvormige groeiwijze. De bladeren hebben een dieppaarse kleur die gedurende het groeiseizoen behouden blijft. In het voorjaar verschijnen kleine groene bloemen die later in het seizoen veranderen in bruine nootjes. Deze boom is geschikt voor verschillende grondsoorten en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Vanwege zijn unieke kleur en vorm is de 'Dawyck Purple' een prachtige toevoeging aan elke tuin of landschap.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend, maar bladverliezend. Tijdens de herfst verkleuren de bladeren naar paarsbruin voordat ze afvallen. Het is een loofboom met een smalle, opgaande groeiwijze.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst. Planten in potten zijn gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het late najaar of de vroege winter.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' heeft ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, met voldoende ruimte voor de wortels om zich te verspreiden. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op andere beplanting te plaatsen, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en geef hem voldoende ruimte om te groeien.

  Ja, de Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt op plekken met weinig direct zonlicht. Zorg voor voldoende vochtige grond en de plant zal goed gedijen in schaduwrijke plekken in de tuin.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig is. In de winter kan de plant minder water nodig hebben.

  De plant is niet bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. De bloemen van deze plant worden over het algemeen niet bezocht door deze insecten. De focus ligt voornamelijk op de decoratieve waarde van de boom.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Daarnaast kan de plant zorgen voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor insecten en andere kleine dieren. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden. De plant kan ook goed groeien in halfschaduw.

  Nee, de bladeren, takken en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is belangrijk om deze plant niet als voedselbron te gebruiken. Het is vooral bedoeld als sierplant in de tuin.

  Ja, de bladeren van de Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' hebben een dichte structuur die geluid kan absorberen en dempen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' kan het best gesnoeid worden in de late winter of het vroege voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om de vorm te behouden. Snoei niet te diep in het oudere hout om bloeden te voorkomen.

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' houdt van vochtige grond, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en zorg ervoor dat de grond goed kan afwateren. Het is aan te raden om 's ochtends water te geven, zodat de plant voldoende tijd heeft om te drogen voordat de nacht valt.

  Deze plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Kies een potgrond die geschikt is voor Tuinplanten.

  De Bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn, met een pH van neutraal tot zuur. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Het is ook aan te raden om regelmatig te bemesten om de groei en bloei te stimuleren.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen speciale winterbescherming nodig, omdat ze winterhard zijn. In extreme weersomstandigheden kunnen extra mulch of een beschermende doek helpen om de plant te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en takken om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks te bemesten met organische meststoffen om de groei en bloei te bevorderen. Kies een meststof met een hoger stikstofgehalte voor een gezonde bladontwikkeling en groene bladeren. Bemest in het voorjaar en de zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen is belangrijk voor het behoud van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze boom. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de boom ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant is het beste neutraal tot licht zuur, met een pH tussen 6.0 en 7.5. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Deze plant gedijt niet goed in te zure of te alkalische bodems.

  Voor tuinplanten zoals deze kan preventie belangrijk zijn om ongedierte te voorkomen. Natuurlijke methoden zoals het planten van companion plants kunnen helpen bij het afweren van plagen. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' is een opvallende boom met een slanke, zuilvormige groeiwijze. De bladeren hebben een dieppaarse kleur die gedurende het groeiseizoen behouden blijft. In het voorjaar verschijnen kleine groene bloemen die later in het seizoen veranderen in bruine nootjes. Deze boom is geschikt voor verschillende grondsoorten en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Vanwege zijn unieke kleur en vorm is de 'Dawyck Purple' een prachtige toevoeging aan elke tuin of landschap.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.