Fagus sylvatica 'Purple Fountain'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fagus sylvatica 'Purple Fountain' is een bijzondere variant van de gewone beuk met een opvallende purperkleurige bladkleur. Deze plant heeft een elegante, hangende groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 3-4 meter. De bladeren zijn langwerpig, glanzend en behouden hun dieppaarse kleur gedurende het hele groeiseizoen. Deze sierlijke boom vormt een mooie eyecatcher in de tuin en gedijt het best op een enigszins vochtige en goed doorlatende bodem. De 'Purple Fountain' is een langzaam groeiende plant die weinig onderhoud vraagt en in het najaar een prachtige herfstverkleuring vertoont.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Fagus sylvatica 'Purple Fountain' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de herfst zijn bladeren verliest. In de winter blijft de plant kaal.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Bevroren grond kan de plant ook schade toebrengen.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig.

  Deze plant is een langzaam groeiende boom, dus het heeft wat ruimte nodig om te groeien en zich te vertakken. Houd rekening met een minimale ruimte van 3 meter in diameter voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen zonder belemmering van andere planten of structuren.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt zijn en de plant minder goed tot zijn recht komen. Het is dus aan te raden om te zorgen voor voldoende licht voor deze plant.

  De plant heeft 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef in droge periodes wat meer water.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de aanwezigheid van nectar en stuifmeel. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin omdat het helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit.

  Fagus sylvatica 'Purple Fountain' is een bladverliezende plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van insecten en vogels. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren. Het is daarom een goede keuze voor het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Ze heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor voldoende water en voeding om de plant gezond te houden.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk aangeplant als siertuinplant vanwege de purperen bladeren. Eetbare planten zijn niet altijd geschikt voor consumptie en kunnen zelfs giftig zijn.

  De Tuinplanten Fagus sylvatica 'Purple Fountain' heeft een dichte bladerkroon die geluid kan absorberen en daarmee een geluidsdempende werking kan hebben in de tuin.

 • Snoei de plant in het vroege voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om licht en lucht toe te laten. Vermijd snoeien in de zomer of herfst om bloeden te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  De Fagus sylvatica 'Purple Fountain' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Voeg regelmatig meststoffen toe voor een optimale groei.

  De Bodemkwaliteit moet voedselrijk en goed doorlatend zijn voor optimale groei. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Voeg organische compost toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een standplaats met gefilterd zonlicht of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch rond de basis aan te brengen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In strenge winters kan het verstandig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, alleen af en toe wat snoeien om de vorm te behouden. Zorg voor voldoende water en licht, maar vermijd teveel direct zonlicht. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Bemest volgens de aanbevolen dosering op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is een dunne laag organisch materiaal die rond de basis van de plant wordt gelegd om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit compost, bladeren, houtsnippers of boomschors. Het helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen.

  De Fagus sylvatica 'Purple Fountain' heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem (pH-waarde tussen 6.0 en 7.5). Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een juiste zuurgraad van de bodem bevordert de gezondheid en groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kun je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen zoals bladluis of spintmijt kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  De Fagus sylvatica 'Purple Fountain' is een bijzondere variant van de gewone beuk met een opvallende purperkleurige bladkleur. Deze plant heeft een elegante, hangende groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 3-4 meter. De bladeren zijn langwerpig, glanzend en behouden hun dieppaarse kleur gedurende het hele groeiseizoen. Deze sierlijke boom vormt een mooie eyecatcher in de tuin en gedijt het best op een enigszins vochtige en goed doorlatende bodem. De 'Purple Fountain' is een langzaam groeiende plant die weinig onderhoud vraagt en in het najaar een prachtige herfstverkleuring vertoont.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.