Fagus sylvatica 'Rohanii'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fagus sylvatica 'Rohanii' is een langzaam groeiende selectie van de gewone beuk met een opvallende purperen bladkleur. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een glanzende textuur. In de herfst veranderen de bladeren in een prachtige oranje-bronskleur. Deze beukensoort wordt vaak gebruikt als solitaire boom in tuinen en parken vanwege zijn decoratieve bladkleur. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduwrijke plekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Fagus sylvatica 'Rohanii' is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant verkleurt in de herfst en valt uiteindelijk af. Het is dus een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius en kan dus prima overleven in ons koudere klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens langdurige vorstperiodes om schade te voorkomen. Over het algemeen gedijt de plant goed in ons gematigde klimaat.

  Fagus sylvatica 'Rohanii' is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en de plant voldoende water te geven. Verder is deze plant winterhard en zal goed gedijen in de meeste tuinen.

  De Fagus sylvatica 'Rohanii' heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen boom. Zorg voor een plantafstand van minimaal 6 meter tussen elke boom zodat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Houd ook rekening met de uiteindelijke breedte van de boom bij het bepalen van de ruimte.

  De Fagus sylvatica 'Rohanii' groeit het beste op een plek met veel zonlicht, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Het is echter belangrijk om te zorgen voor voldoende licht om een gezonde groei te bevorderen. Het vermijden van te veel schaduw kan helpen om de plant gezond en sterk te houden.

  De Fagus sylvatica 'Rohanii' heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en temperatuur. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden en goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloeiwijze en nectar die wordt geproduceerd. Het is een nuttige toevoeging aan de tuin om bestuivende insecten aan te trekken en te ondersteunen.

  Ja, Fagus sylvatica 'Rohanii' draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en habitat voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. De bladeren en zaden kunnen dienen als voedselbron, terwijl de dichte bladerkroon beschutting biedt voor verschillende diersoorten. Het is dus zeker een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in de tuin.

  De Fagus sylvatica 'Rohanii' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt meestal zo'n twee weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige positie. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is en dat de plant voldoende vocht krijgt tijdens droge periodes. Over het algemeen is deze plant goed bestand tegen zonlicht.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het is raadzaam geen delen van deze plant te consumeren. Het is een decoratieve tuinplant zonder voedingswaarde voor mensen.

  Ja, Fagus sylvatica 'Rohanii' heeft dikke bladeren die geluid enigszins kunnen absorberen, waardoor het een geluidsdempende eigenschap heeft. Dit kan helpen om het omgevingsgeluid te verminderen in uw tuin of buitenruimte. Het kan echter niet alle geluiden volledig dempen.

 • Voor het snoeien van deze plant is het aan te raden om dode of beschadigde takken te verwijderen in de winter of vroege lente. Knip takken met een scherpe snoeischaar dichtbij de stam af. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft en snoei niet te rigoureus.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant water aan de basis, niet op de bladeren. Vermijd dat de grond uitdroogt, maar zorg ook dat de plant niet te nat staat.

  De plant heeft humusrijke en goed doorlatende potgrond nodig voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Verpot de plant indien nodig naar een iets grotere pot om de wortels voldoende ruimte te geven.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur neutraal tot lichtzuur. Zorg voor een vochtige bodem, maar vermijd wateroverlast. Een humusrijke grond is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte, drassige grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om deze plant te beschermen tegen strenge vorst door mulch rond de basis aan te brengen en de plant af te dekken met een doek of speciale beschermhoes. Op die manier kan de plant beter de winterperiode doorkomen en beschermt u de wortels tegen vorstschade. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst intreedt.

  De plant heeft matig onderhoud nodig, zoals regelmatig snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Zorg voor voldoende vochtigheid in de grond en bemest de plant in het voorjaar. Eventueel kunt u de plant beschermen tegen vorst in de winter.

  De Tuinplanten hebben in het voorjaar en in de zomer behoefte aan bemesting. Het is belangrijk om een evenwichtige meststof te gebruiken om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant met mulch te bedekken om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch beschermt de wortels tegen vorst in de winter en houdt de grond koeler in de zomer. Kies organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren om te mulchen.

  Deze plant groeit het best in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte op tuinplanten kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen ook insecticiden op basis van natuurlijke oliën worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen is ook belangrijk om snel te kunnen ingrijpen.

 • Omschrijving

  Fagus sylvatica 'Rohanii' is een langzaam groeiende selectie van de gewone beuk met een opvallende purperen bladkleur. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een glanzende textuur. In de herfst veranderen de bladeren in een prachtige oranje-bronskleur. Deze beukensoort wordt vaak gebruikt als solitaire boom in tuinen en parken vanwege zijn decoratieve bladkleur. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduwrijke plekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.