Fagus sylvatica 'Zlatia'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fagus sylvatica 'Zlatia' is een variant van de gewone beuk met opvallend goudgeel blad. De bladeren hebben een glanzende textuur en behouden hun kleur gedurende het groeiseizoen. In de herfst verkleuren de bladeren naar een warme oranje tint voordat ze afvallen. Deze boom kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 10-15 meter en heeft een compacte, kegelvormige groeiwijze. Het is een decoratieve boom die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Fagus sylvatica 'Zlatia' is geen groenblijvende plant. Het is een bladverliezende tuinplant die in de herfst zijn bladeren verliest.

  "Fagus sylvatica 'Zlatia' is zeer winterhard en kan temperaturen verdragen tot -25°C. Het is dus een geschikte plant voor koudere klimaten. Zorg voor voldoende bescherming in strenge winters."

  Deze plant is over het algemeen vrij eenvoudig in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de bodem regelmatig vochtig te houden en de plant af en toe te snoeien om de vorm te behouden. Verder gedijt de plant goed in de volle zon of halfschaduw.

  De plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 4 meter in de breedte en 5 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Houd ook rekening met de omringende beplanting om te voorkomen dat de plant geen licht of voedingsstoffen krijgt.

  Ja, Fagus sylvatica 'Zlatia' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Het blad kan zelfs meer kleur krijgen in de schaduw.

  De plant heeft over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot. Het is goed om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, Fagus sylvatica 'Zlatia' trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die ze produceert. Dit maakt het een mooie toevoeging aan een tuin die deze insecten wil aantrekken.

  Ja, de Fagus sylvatica 'Zlatia' draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting voor verschillende insecten, vogels en kleine dieren. De bladeren en vruchten vormen een belangrijke voedselbron en de dichte bladerkroon biedt bescherming en nestgelegenheid. Deze plant draagt zo bij aan het creëren van een gezonde en diverse leefomgeving voor verschillende soorten.

  De Fagus sylvatica 'Zlatia' bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal daar goed gedijen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Let ook op verbranding van de bladeren bij felle zon, vooral in de zomermaanden.

  De Fagus sylvatica 'Zlatia' is niet eetbaar voor mensen. Het behoort tot de categorie tuinplanten en wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bladeren en vorm. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, deze plant heeft een dichte bladerkroon die geluid kan absorberen en dempen. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant staat. Het effect is echter beperkt en afhankelijk van verschillende factoren.

 • Snoei de plant bij voorkeur in het late najaar of vroeg in het voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zo veel mogelijk te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water. Geef de plant bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Tuinplanten zoals Fagus sylvatica 'Zlatia' gedijen goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden. Kies voor een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren.

  De Tuinplanten staan het liefst in een voedselrijke, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar niet te langdurig nat blijft staan. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor deze planten.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind om bladschade te voorkomen.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of een beschermhoes aan te brengen. Zorg er daarnaast voor dat de grond rondom de plant goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant tijdens vorstperiodes regelmatig te controleren op schade en indien nodig maatregelen te nemen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg voor regelmatige watergift, vooral in droge periodes. Verwijder regelmatig dode takken en bladeren voor een gezonde groei.

  Voorkeur voor bemesting is organische mest in het voorjaar en najaar. Het is belangrijk om de plant niet te overbemesten om wortelverbranding te voorkomen. Gebruik een meststof speciaal voor bladverliezende planten.

  Mulchen is gunstig voor de wortels van deze plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals boomschors of compost. Breng een laag mulch aan rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de stam niet bedekt is om verstikking te voorkomen.

  De Fagus sylvatica 'Zlatia' heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plant om goed te gedijen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van insecten. Het is aan te raden om natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals neemolie of insecticidale zeep. Daarnaast kunnen ook roofdieren zoals lieveheersbeestjes ingezet worden om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Fagus sylvatica 'Zlatia' is een variant van de gewone beuk met opvallend goudgeel blad. De bladeren hebben een glanzende textuur en behouden hun kleur gedurende het groeiseizoen. In de herfst verkleuren de bladeren naar een warme oranje tint voordat ze afvallen. Deze boom kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 10-15 meter en heeft een compacte, kegelvormige groeiwijze. Het is een decoratieve boom die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.