Ficus carica

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ficus carica, ook bekend als de vijgenboom, is een middelgrote bladverliezende boom met opvallende groene bladeren en een gladde grijze schors. Deze boom produceert zoete en sappige vijgen die zowel vers gegeten kunnen worden als gedroogd. De Ficus carica gedijt goed in warme klimaten en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in diverse bodemsoorten zolang de grond goed gedraineerd is. De vijgen van de Ficus carica hebben een hoog gehalte aan voedingsstoffen en worden vaak vers gegeten of gebruikt in gerechten en desserts.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celcius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een winterjas of vliesdoek.

  De vijgenboom is over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de boom regelmatig water te geven en hem te snoeien om de groei onder controle te houden. De vijgenboom gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  Vijgenbomen hebben genoeg ruimte nodig om zich uit te spreiden, dus plant ze minstens 3 meter uit elkaar. Zorg ervoor dat de omgeving voldoende zonlicht en goede drainage heeft voor optimale groei. Houd rekening met de hoogte van 5-10 meter die de vijgenboom kan bereiken.

  De vijg groeit het beste in volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en fructificatie van de plant verminderen. Het is daarom aan te raden om de vijg op een zonnige plek te planten.

  De vijgenplant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten licht vochtig te houden. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur van de vruchten en de nectar die ze produceren. Dit kan bijdragen aan de bestuiving van de plant en de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant Ficus carica draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders met zijn bloemen en het leveren van voedsel voor vogels met zijn vruchten. Het zorgt hiermee voor een gevarieerde omgeving en ondersteunt de aanwezigheid van verschillende diersoorten in de tuin.

  De bloei van deze plant vindt meestal plaats in mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  De vijgenboom kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Het is belangrijk om de boom regelmatig water te geven en te zorgen voor goede afwatering om stress te voorkomen. Plaats de vijgenboom op een beschutte plek tegen harde wind.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar. Ze worden vaak vers gegeten of gebruikt om jam en andere lekkernijen van te maken. Het blad en de stengel van de plant zijn niet eetbaar.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn bladeren die geluid kunnen dempen. Het kan helpen om storende geluiden in de omgeving te verminderen.

 • Vijgenbomen moeten jaarlijks in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vruchtvorming te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Knip takken tot op enkele centimeters van de stam af om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, maar vermijd dat de grond constant nat is. Laat de grond tussen gietbeurten licht opdrogen voor je opnieuw water geeft. In de winter heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.

  Voor deze plant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken, bij voorkeur een mix die geschikt is voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Verpot de plant indien nodig om te voorkomen dat de wortels te weinig ruimte hebben.

  De Ficus carica gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd stilstaand water en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en regelmatig water krijgt. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door hem te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kan het helpen om de plant dicht bij een muur te plaatsen die warmte afgeeft. In koudere regio's is het wellicht nodig om de plant tijdelijk naar binnen te verplaatsen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in volle zon. Zorg voor voldoende water in droge periodes en snoei de plant in het voorjaar voor een gezonde groei. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken voor een optimale uitstraling van de plant.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken en vocht vast te houden. Het helpt ook om onkruidgroei te verminderen en voedingsstoffen vast te houden voor een gezonde groei. Gebruik organische mulch zoals compost of boomschors voor het beste resultaat.

  De Ficus carica gedijt het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6.5 en 7.5. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spint en wol- of schildluizen. Deze plaaginsecten kunnen het beste bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door ze met een harde straal water van de plant te spoelen. Het is aan te raden om regelmatig de plant te inspecteren en indien nodig actie te ondernemen om schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Ficus carica, ook bekend als de vijgenboom, is een middelgrote bladverliezende boom met opvallende groene bladeren en een gladde grijze schors. Deze boom produceert zoete en sappige vijgen die zowel vers gegeten kunnen worden als gedroogd. De Ficus carica gedijt goed in warme klimaten en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in diverse bodemsoorten zolang de grond goed gedraineerd is. De vijgen van de Ficus carica hebben een hoog gehalte aan voedingsstoffen en worden vaak vers gegeten of gebruikt in gerechten en desserts.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.