Forsythia intermedia

Forsythia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Forsythia intermedia, ook wel bekend als het Chinees klokje, is een sierlijke struik met overhangende takken. De plant staat bekend om zijn opvallende gele bloemen die in het vroege voorjaar verschijnen en een prachtige, kleurrijke uitstraling geven aan de tuin. De bladeren zijn ovaal en lichtgroen van kleur, wat zorgt voor een mooi contrast met de heldergele bloemen. Forsythia intermedia kan goed gedijen in zonlicht en gedijt het beste in goed doorlatende grond. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan een natuurlijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Forsythia intermedia is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende struik die bloeit met felgele bloemen in het voorjaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig eisen. Hij groeit goed op de meeste bodemsoorten, houdt van zon en heeft slechts af en toe wat water nodig. Het snoeien van de plant is ook eenvoudig, en kan het beste direct na de bloei plaatsvinden.

  Voor een optimale groei en bloei heeft deze plant ruimte nodig om zich vrij uit te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat de takken niet belemmerd worden. Houd rekening met de grootte van de plant bij het planten en geef hem de ruimte die hij nodig heeft.

  De Forsythia intermedia groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Kies dus een zonnige plek in de tuin voor deze plant.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen, maar ook om overbewatering te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de felgele bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast kan de plant als schuil- en broedplaats dienen voor verschillende dieren. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden maart en april en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei en bloei. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De bladeren en bloemen van de Forsythia intermedia zijn niet eetbaar voor mensen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het consumeren van planten uit de tuin, omdat sommige soorten giftig kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie.

  Nee, de Forsythia intermedia heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een decoratieve struik die voornamelijk bekend staat om zijn felgele bloemen in het voorjaar. De plant heeft geen specifieke eigenschappen om geluid te dempen.

 • Om de plant gezond te houden, is het aanbevolen om na de bloei de oudste takken vlak boven de grond weg te snoeien. Hierdoor stimuleer je de groei van nieuwe takken en bloemen voor het volgende jaar. Zorg ervoor dat je de snoei uitvoert voordat de nieuwe groei begint in het voorjaar.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom wateroverlast. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Voor de Forsythia intermedia wordt aanbevolen om te planten in goed doorlatende, vruchtbare potgrond. Potgrond met toevoeging van organische meststoffen zal de plant helpen bij het produceren van prachtige bloemen in het voorjaar. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt bewaterd om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende, vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat is. Voeg organische stof toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Forsythia intermedia gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Deze plant is ideaal voor in de tuin en kan goed tegen koude winters.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om in de herfst een dikke laag mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kunt u de takken bedekken met een beschermend materiaal zoals jute of vliesdoek om ze te beschermen tegen vorstschade. Het is ook belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorst intreedt, zodat deze goed gehydrateerd de winter ingaat.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt het best in goed doorlatende grond en volle zon. Om de vorm te behouden kan snoeien in de zomer na de bloei nuttig zijn. Water geven is alleen nodig tijdens droge periodes.

  Voor een goede bloeiende tuinplant is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven, bijvoorbeeld compost of koemest. Meststof met een hoog kaliumgehalte kan in het najaar worden toegepast om de plant winterklaar te maken. Overbemesting kan leiden tot veel bladgroei en weinig bloemen.

  Mulchen is belangrijk voor deze tuinplant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Breng een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan rond de basis van de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Forsythia intermedia gedijen het best in goed doorlatende en lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig kalk toe te voegen om de pH-waarde op peil te houden.

  Ongediertebestrijding bij deze plant kan nodig zijn om schade door insecten te voorkomen. Controleer regelmatig op bladluizen, spintmijten en rupsen en behandel indien nodig met insecticiden. Het is belangrijk om de plant gezond te houden en regelmatig te bemesten om zo ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Forsythia intermedia, ook wel bekend als het Chinees klokje, is een sierlijke struik met overhangende takken. De plant staat bekend om zijn opvallende gele bloemen die in het vroege voorjaar verschijnen en een prachtige, kleurrijke uitstraling geven aan de tuin. De bladeren zijn ovaal en lichtgroen van kleur, wat zorgt voor een mooi contrast met de heldergele bloemen. Forsythia intermedia kan goed gedijen in zonlicht en gedijt het beste in goed doorlatende grond. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan een natuurlijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.