Fothergilla gardenii

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fothergilla gardenii is een langzaam groeiende struik met opvallende bloemen en bladeren die in de herfst prachtig verkleuren. De bloemen zijn wit en geurend en verschijnen in het voorjaar voordat het blad ontluikt. De bladeren zijn ovaal en groen van kleur, maar worden in de herfst geel, oranje en rood. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Fothergilla gardenii is een mooie aanvulling voor een tuin of border en trekt ook vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Fothergilla gardenii is een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan -10 graden Celsius. Het kan verstandig zijn om de plant af te dekken met stro of bladmulch in de winter.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig. Verder heeft de plant weinig speciale verzorging nodig.

  De Fothergilla gardenii heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en struiken om zo de groei niet te belemmeren. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  "De Tuinplant groeit het best in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en is er kans op minder bloei."

  De Fothergilla gardenii heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven bij warm weer.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die geurig en aantrekkelijk zijn voor bestuivers. Het is een goede keuze voor biodiversiteit in de tuin en helpt bij het aantrekken van nuttige insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten en vogels aantrekt met zijn bloemen en zaden. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en helpt het bij het creëren van een gezonde en evenwichtige leefomgeving voor verschillende soorten dieren.

  Fothergilla gardenii bloeit in de maanden april en mei en de bloei kan tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om voldoende water te geven bij blootstelling aan veel zonlicht. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant Fothergilla gardenii is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Fothergilla gardenii heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen dempen in de tuin. Het helpt om geluiden te absorberen en te verminderen, vooral bij lagere frequenties. Het kan een goede toevoeging zijn voor een rustige en vredige tuinomgeving.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om luchtcirculatie te bevorderen. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden tijdens het snoeien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom dat de wortels te lang nat blijven staan. Het is raadzaam om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  De Fothergilla gardenii groeit het beste in zure, vochtige potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond niet uitdroogt en de plant regelmatig water te geven. Het gebruik van een langzaam werkende meststof kan helpen bij de groei en bloei van de plant.

  Fothergilla gardenii gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. De bodem moet zuur tot neutraal van pH zijn. Een organische grondverbeteraar kan nuttig zijn voor een optimale groei.

  Fothergilla gardenii heeft een standplaats in de volle zon of halfschaduw nodig. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze plant gedijt het best in een beschutte, relatief vochtige omgeving.

  Voor winterbescherming kunnen mulch of een droge bladerenlaag rond de basis van de plant worden aangebracht. Gebruik indien nodig ook stoffen hoezen of beschermende kleding om de plant te beschermen tegen vorst en extreme kou. Zorg ervoor dat de plant goed gehydrateerd is voordat de winter begint.

  De plant vereist weinig onderhoud en is winterhard. Snoei alleen indien nodig in de late winter of vroege lente. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt voor optimale groei.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof te gebruiken, zoals compost. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Houd de plant na het bemesten goed in de gaten en geef indien nodig extra voeding.

  Om de plant te beschermen tegen vorst en het behouden van vocht is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de plant. Dit kan bestaan uit bladeren, boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulch niet te dicht bij de stam wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  Fothergilla gardenii gedijt het beste in zure grond met een pH tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld turf of meststoffen voor zure grond. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De Tuinplanten kunnen gevoelig zijn voor bladluizen, spint en witte vlieg. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren en indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Ook het bevorderen van natuurlijke vijanden kan helpen in de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Fothergilla gardenii is een langzaam groeiende struik met opvallende bloemen en bladeren die in de herfst prachtig verkleuren. De bloemen zijn wit en geurend en verschijnen in het voorjaar voordat het blad ontluikt. De bladeren zijn ovaal en groen van kleur, maar worden in de herfst geel, oranje en rood. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Fothergilla gardenii is een mooie aanvulling voor een tuin of border en trekt ook vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.