Fraxinus excelsior 'Nana'

Fraxinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fraxinus excelsior 'Nana' is een dwergvorm van de gewone es die langzaam groeit en een compacte groeiwijze heeft. De bladeren zijn geveerd en groen van kleur. In de lente verschijnen er kleine, onopvallende bloemen die gevolgd worden door gevleugelde zaden. Deze plant gedijt goed in zon tot halfschaduw en op vochtige, goed doorlatende grond. Fraxinus excelsior 'Nana' is ideaal voor kleine tuinen of als solitaire struik.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Fraxinus excelsior 'Nana' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die zijn bladeren verliest in de herfst. Het is dus een plant die seizoensgebonden veranderingen vertoont.

  Deze plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is aan te raden om deze plant te beschermen bij langdurige en strenge vorst. Het is een sterke plant die goed tegen kou kan.

  Ja, deze plant is zeer eenvoudig in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in verschillende soorten grond en weersomstandigheden. Regelmatige snoei kan helpen om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De "Fraxinus excelsior 'Nana'" heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Deze plant heeft ruimte nodig om zijn wortels uit te spreiden en voldoende licht op te vangen voor een gezonde groei. Plant ze dus niet te dicht op elkaar en zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen andere planten of objecten.

  Ja, Fraxinus excelsior 'Nana' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te kunnen groeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in een te natte omgeving staan. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers. Planten die bijen en vlinders aantrekken helpen bij de bestuiving van andere planten in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een goede schuilplaats en voedselbron biedt voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast draagt het bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin en stimuleert het de aanwezigheid van verschillende dieren. Het kan ook helpen om de algehele gezondheid van de tuin te verbeteren.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de bladeren, takken en zaden van de Fraxinus excelsior 'Nana' zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, omdat het giftig kan zijn. Het is het beste om deze plant niet in de buurt van kinderen of huisdieren te laten groeien.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluidsdempend te zijn door de dichte groei van bladeren en takken. Dit kan helpen om geluiden van bijvoorbeeld verkeer te verminderen en zorgt zo voor een rustigere omgeving in de tuin.

 • Deze plant kan het beste in de late winter of vroege lente worden gesnoeid. Verwijder dood hout en dun de takken uit om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Knip takken schuin af boven een knop om nieuwe groei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Pas op dat de plant niet te nat staat, dit kan leiden tot problemen zoals schimmel.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende voedingsstoffen voor een optimale groei. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond is belangrijk om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Zware en compacte bodemsoorten kunnen problemen veroorzaken voor de groei van deze plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats en kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Vermijd plekken met veel wind, omdat dit de bladeren kan beschadigen.

  Tuinplanten zoals Fraxinus excelsior 'Nana' kunnen in de winter baat hebben bij bescherming tegen vorst en koude wind. Dit kan worden gedaan door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Het is ook raadzaam om potplanten naar een beschutte plek te verplaatsen.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om zijn compacte vorm te behouden. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Controleer regelmatig op ziektes en plagen en behandel indien nodig.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten om de groei te bevorderen. Volg de aanbevelingen op de verpakking voor de juiste dosering en toepassingsfrequentie.

  Mulchen is gunstig voor de wortels van tuinplanten. Een laag mulch helpt bij het vasthouden van vocht, voorkomt onkruidgroei en beschermt de plantenwortels tegen extreme temperaturen. Mulch kan worden aangebracht rond de basis van de planten in de tuin.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de grond tussen de 6,0 en 7,0 ligt voor een optimale groei en bloei. Het toevoegen van compost kan helpen om de zuurgraad te reguleren.

  Voor Tuinplanten zijn er verschillende methoden voor ongediertebestrijding. Een effectieve manier is het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en plagen, en deze handmatig te verwijderen. Ook kunnen natuurlijke vijanden worden ingezet om het ongedierte te bestrijden, zoals bepaalde insecten of vogels. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, die minder schadelijk zijn voor het milieu.

 • Omschrijving

  Fraxinus excelsior 'Nana' is een dwergvorm van de gewone es die langzaam groeit en een compacte groeiwijze heeft. De bladeren zijn geveerd en groen van kleur. In de lente verschijnen er kleine, onopvallende bloemen die gevolgd worden door gevleugelde zaden. Deze plant gedijt goed in zon tot halfschaduw en op vochtige, goed doorlatende grond. Fraxinus excelsior 'Nana' is ideaal voor kleine tuinen of als solitaire struik.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.