Fraxinus ornus

Fraxinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fraxinus ornus, ook wel de Pluimes genoemd, is een middelgrote loofboom die behoort tot de olijffamilie. De boom is herkenbaar aan zijn decoratieve pluimachtige bloemen die in de lente verschijnen. De Fraxinus ornus groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in zonlicht of halfschaduw. In de herfst verkleuren de bladeren van groen naar geel, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel. De boom staat bekend om zijn sierlijke uiterlijk en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Fraxinus ornus" is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de winter. Het is een bladverliezende boom die in het voorjaar nieuwe bladeren zal krijgen. Deze plant valt onder de categorie Tuinplanten.

  Fraxinus ornus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de meeste Nederlandse tuinen. Het is aan te raden om de plant bij langdurige vorst te beschermen met bijvoorbeeld een dikke laag mulch.

  Ja, de plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Fraxinus ornus heeft genoeg ruimte nodig om zijn grote kroon te ontwikkelen. Het is belangrijk om hem op een plek te planten waar hij voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te kunnen verspreiden. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en structuren om de groei niet te belemmeren.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de groei echter langzamer zijn en zal de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant zo veel mogelijk in de zon te plaatsen voor optimale groei.

  De Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te droog of te nat aanvoelt voordat je water geeft. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en nectar die wordt geproduceerd door de bloemen. Het trekt deze bestuivers aan en draagt ​​zo bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Fraxinus ornus is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die insecten aantrekken en het bladerdek vormt een schuilplaats voor kleine dieren. Daarnaast kunnen vogels nesten bouwen in de boom, wat bijdraagt aan de diversiteit in de tuin.

  De plant bloeit normaal gesproken in de maanden mei en juni. De bloei duurt meestal twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. De plant is geschikt als tuinplant.

  Nee, de zaden van deze plant zijn giftig voor de mens. Het is daarom niet aan te raden om deze plant te eten. Het beste is om de plant enkel te bewonderen in de tuin.

  Ja, als Tuinplant heeft Fraxinus ornus geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en takken absorberen geluidstrillingen en verminderen op die manier geluidsoverlast in de omgeving. Het planten van deze soort kan helpen bij het creëren van een rustige en vredige omgeving.

 • Voor deze plant is het belangrijk om elk jaar na de bloei te snoeien. Verwijder beschadigde, dode of ongewenste takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Let op dat je niet te veel snoeit, omdat dit de groei kan belemmeren.

  De Tuinplanten heeft matig water nodig en dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens droge periodes. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in het water staat om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten.

  Gebruik een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft. Ververs de potgrond regelmatig om de gezondheid van de plant te behouden.

  Fraxinus ornus gedijt het beste in goed doorlatende en voedzame grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een pH-waarde van rond de 6,5 voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Fraxinus ornus kan zowel in de volle grond als in potten worden geplant.

  In de winter kan het nuttig zijn om de wortels van deze plant te beschermen tegen vorst door mulch of een beschermende laag bladeren aan te brengen. Voor extra bescherming tegen koude wind en vorst kunnen vorstgevoelige planten ook worden ingepakt met jute of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en voer jaarlijks bemesting uit in het voorjaar. Plaats de plant op een zonnige locatie met goed doorlatende grond.

  Voor deze plant is het aanbevolen om in het voorjaar organische mest te geven. Gebruik bij voorkeur een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Overbemesting moet worden vermeden om bladverbranding te voorkomen.

  Mulch helpt de grond rondom de plant vochtig te houden en onkruidgroei te remmen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of bladeren als mulch. Leg een laag van ongeveer 5-10 cm rondom de plant, maar vermijd direct contact met de stam om rotting te voorkomen.

  Fraxinus ornus gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen om een optimale groei van de plant te bevorderen. Het regelmatig bemesten van de plant kan ook helpen bij het handhaven van een geschikte zuurgraad in de bodem.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen het beste natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook kun je regelmatig de plant controleren op aanwezigheid van bladluizen en deze met de hand verwijderen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden.

 • Omschrijving

  De Fraxinus ornus, ook wel de Pluimes genoemd, is een middelgrote loofboom die behoort tot de olijffamilie. De boom is herkenbaar aan zijn decoratieve pluimachtige bloemen die in de lente verschijnen. De Fraxinus ornus groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in zonlicht of halfschaduw. In de herfst verkleuren de bladeren van groen naar geel, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel. De boom staat bekend om zijn sierlijke uiterlijk en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.