Gaultheria wisleyensis 'Ruby'

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' is een wintergroene heester die ongeveer 30 cm hoog kan worden. Deze plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en bloeit met kleine witte bloemetjes in het voorjaar, gevolgd door rode bessen in de zomer en herfst. De rode bessen zijn eetbaar en hebben een lichtzoete smaak. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' is een mooie toevoeging aan tuinen en borders en trekt tevens vogels en insecten aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Gaultheria wisleyensis 'Ruby' is groenblijvend als tuinplant. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In strenge winters is het aan te raden om de plant extra te beschermen tegen vorst. Het is belangrijk om de plant goed te mulchen om de wortels te beschermen tegen kou.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten. Snoei indien nodig in het voorjaar om een compacte vorm te behouden.

  De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende luchtstroom rondom de plant en plant deze op een plek met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en groei te controleren.

  Deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgevingen en kan daar uitstekend gedijen. Het is belangrijk om haar voldoende water te geven, vooral in drogere periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid om te bepalen wanneer deze water nodig heeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die veel nectar bevatten. Hierdoor zullen vlinders en bijen worden aangetrokken tot de plant en deze bestuiven.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij bloemen produceert die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan een gezondere biodiversiteit.

  De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, Gaultheria wisleyensis 'Ruby' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vochtige grond.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. Ze worden vaak gebruikt in jams, gelei en desserts. Het is echter aan te raden om enkel de vruchten te consumeren en de bladeren en stelen te vermijden.

  Ja, het blad van de Gaultheria wisleyensis 'Ruby' heeft de eigenschap om geluid te absorberen en kan dus worden beschouwd als een geluidsdempende plant. Dit maakt de plant een geschikte keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en oude takken te verwijderen. Knip de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken indien nodig.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Vermijd dat de plant in een laag water staat om wortelrot te voorkomen.

  De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' gedijt het beste in een zure, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor zuurminnende planten.

  Tuinplanten zoals Gaultheria wisleyensis 'Ruby' gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot zure pH-waarde. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal voor optimale groei en bloei. Vermijd zware en vochtige grond, omdat dit de plant kan beschadigen.

  De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en licht vochtig blijft. Deze plant is geschikt voor in de tuin of in potten op het terras.

  Het is raadzaam om deze plant te beschermen tegen vorst tijdens de wintermaanden door mulch aan te brengen rond de basis en de plant af te dekken met een fleecehoes. Zorg ervoor dat de plant goed bewaterd is voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen. Verwijder de beschermende laag in het voorjaar zodra de kans op vorst voorbij is.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de groei te bevorderen. Geef de plant een mulchlaag van compost of bladeren om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar een langzaam werkende meststof te gebruiken met een hoog stikstofgehalte voor gezonde groei en bloei. Te veel mest kan schadelijk zijn, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Wanneer de plant bloeit of vrucht draagt, kan extra bemesting nodig zijn om de plant te ondersteunen.

  Mulch de plant met een laag organisch materiaal, zoals bladeren of dennennaalden, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit helpt de wortels gezond te houden en beschermt tegen extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met geschikte meststoffen of compost. Goede drainage is ook essentieel voor een gezonde groei van deze plant.

  Er zijn verschillende natuurlijke methoden die kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte op tuinplanten, zoals het gebruik van insectenwerende planten, het regelmatig inspecteren van de bladeren op plagen en het handmatig verwijderen van ongedierte. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn bij het beheersen van plagen op tuinplanten. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van ongedierte en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' is een wintergroene heester die ongeveer 30 cm hoog kan worden. Deze plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en bloeit met kleine witte bloemetjes in het voorjaar, gevolgd door rode bessen in de zomer en herfst. De rode bessen zijn eetbaar en hebben een lichtzoete smaak. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. De Gaultheria wisleyensis 'Ruby' is een mooie toevoeging aan tuinen en borders en trekt tevens vogels en insecten aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.