Halimium umbellatum

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Halimium umbellatum, ook wel bekend als de zonneroosje, is een struik die behoort tot de cistusfamilie. De plant kenmerkt zich door zijn glanzende, donkergroene bladeren en opvallende gele bloemen die in trossen groeien. Het zonneroosje bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. Halimium umbellatum wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of mediterrane tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door aan de plant blijven zitten en niet afvallen in de herfst. Hierdoor blijft de plant ook in de winter groen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen. Deze tuinplant kan goed gedijen in ons klimaat.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige en droge omstandigheden. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei.

  Halimium umbellatum heeft ruimte nodig om goed te groeien en te bloeien, het is een breed uitgroeiende plant. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en struiken, zodat hij voldoende zonlicht en lucht krijgt. Een afstand van ongeveer 60-80 cm tussen planten is aan te raden.

  "Halimium umbellatum" groeit het beste in de volle zon en kan minder goed groeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed gedijen.

  Halimium umbellatum heeft gemiddeld twee tot drie keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt tussen de gietbeurten. Het is belangrijk om te controleren of de plant water nodig heeft door de grondvochtigheid te testen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceert. Het is een mooie aanvulling op de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en pollen levert voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgt het voor schuil- en broedplaatsen voor verschillende insecten en vogels. Het creëert een gevarieerde habitat in de tuin.

  De plant bloeit gewoonlijk van mei tot en met juli. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei en bloei. Zuinig met water geven is aan te raden.

  Nee, de plant Halimium umbellatum is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het giftig kan zijn voor mensen en dieren. Het is het beste om deze plant niet in te nemen.

  Ja, de Halimium umbellatum plant kan geluid dempen doordat de bladeren en stengels geluidsgolven absorberen en reflecteren. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving waar de plant groeit.

 • De plant kan het beste na de bloei licht worden teruggesnoeid om hem compact en gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden. Zorg voor scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de wortels constant in het water staan.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Een mengsel van potgrond en scherp zand kan ook helpen bij een goede afwatering. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een gemiddelde tot droge bodemkwaliteit. Het is het beste om te voorkomen dat de grond te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het toevoegen van compost kan helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Halimium umbellatum gedijt het beste op een zonnige standplaats, het liefst in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind om beschadiging te voorkomen. Deze tuinplant is perfect voor borders of rotstuinen.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind. Bij strenge vorst kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei jaarlijks na de bloei en verwijder dode takken. Gebruik een organische meststof in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar en zomer regelmatig een meststof te gebruiken die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de meststof voldoende stikstof, fosfor en kalium bevat voor gezonde groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor Tuinplanten omdat het de grond helpt vocht vast te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Door Mulch te gebruiken, kun je de groei en gezondheid van Tuinplanten bevorderen. Zorg ervoor dat de Mulchlaag ongeveer 5-10 cm dik is en dat de Mulch niet in direct contact komt met de stam of bladeren van de plant.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  In geval van ongedierte op tuinplanten is het aan te raden om te beginnen met het handmatig verwijderen van de beestjes. Daarnaast kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Het regelmatig controleren van de planten kan helpen om eventuele plagen vroegtijdig te detecteren en te bestrijden.

 • Omschrijving

  Halimium umbellatum, ook wel bekend als de zonneroosje, is een struik die behoort tot de cistusfamilie. De plant kenmerkt zich door zijn glanzende, donkergroene bladeren en opvallende gele bloemen die in trossen groeien. Het zonneroosje bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. Halimium umbellatum wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of mediterrane tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.