Hamamelis x intermedia 'Diane'

Hamamelis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hamamelis x intermedia 'Diane' is een prachtige struik met opvallende, rode bloemen die in de winter bloeien. De bloemen hebben een aangename geur en verschijnen voordat het blad uitloopt. De bladeren van deze plant zijn eivormig en donkergroen van kleur. 'Diane' groeit het beste op een plek met lichte schaduw en goed doorlatende grond. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin vanwege haar unieke bloeiwijze en kleurrijke verschijning in de wintermaanden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Hamamelis x intermedia 'Diane' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en bloeit in de winter of vroege lente met opvallende rode bloemen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorst. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Hamamelis x intermedia 'Diane' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Houd ook rekening met de omringende planten en bomen bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  'Hammamelis x intermedia 'Diane' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Het is echter belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen bloeien en groeien. Een plekje met wat ochtend- of avondzon is ideaal voor deze plant.'

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water indien nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, de plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor schuilplekken en voedsel voor kleine dieren. Door de bloeiperiode in de winter draagt de plant bij aan het voeden van dieren in deze periode.

  De plant bloeit van januari tot maart en de bloeiperiode duurt ongeveer vier weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het blad kan echter verbranden als de zon te fel is.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die vooral bekend staat om zijn mooie bloemen en herfstkleuren. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, veel tuinplanten hebben een geluidsdempende werking door hun bladeren en stengels die geluidsgolven absorberen en weerkaatsen. Dit draagt bij aan een rustige en ontspannende omgeving in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden uitgevoerd direct na de bloei. Verwijder dode, beschadigde of overvolle takken om de vorm en gezondheid van de plant te bevorderen. Wees voorzichtig met snoeien, omdat de bloemen zich op het hout van het voorgaande seizoen bevinden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels van de plant te lang droog staan.

  De potgrond voor deze plant moet vochtig maar goed doorlatend zijn. Het is aan te raden om een speciale grond voor hagen en bomen te gebruiken. Meng de potgrond eventueel met wat compost voor extra voedingsstoffen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant zou het best vochtig, goed doorlatend en vruchtbaar moeten zijn. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur is en dat er voldoende organisch materiaal aanwezig is. Een pH-waarde van 5,5 tot 6,5 is ideaal voor deze plantensoort.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de takken te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door mulch of bladeren rond de basis te leggen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint en vermijd overtollig vocht in de winter. Overweeg het gebruik van een windbescherming als de plant op een winderige locatie staat.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Snoei dode of zieke takken in het voorjaar en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten om te zorgen voor gezonde groei en bloei. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor bloeiende planten en bemest volgens de aanwijzingen op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en minder bloemen.

  Het gebruik van organische mulch zoals boomschors of houtsnippers helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt opgehoopt om rotten te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De Hamamelis x intermedia 'Diane' gedijt het beste in een zure bodem. Ook wel bekend als zuurminnend, vereist deze plant een bodem met een lage pH-waarde om optimaal te groeien en bloeien. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals "Hamamelis x intermedia 'Diane'", kan regelmatig inspectie van de bladeren en stelen helpen om vroegtijdige tekenen van plagen op te merken. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het besproeien van de plant met een oplossing van water en milde zeep kan ook helpen bij het verwijderen van ongedierte. In ernstige gevallen kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ongedierte effectief te bestrijden.

 • Omschrijving

  Hamamelis x intermedia 'Diane' is een prachtige struik met opvallende, rode bloemen die in de winter bloeien. De bloemen hebben een aangename geur en verschijnen voordat het blad uitloopt. De bladeren van deze plant zijn eivormig en donkergroen van kleur. 'Diane' groeit het beste op een plek met lichte schaduw en goed doorlatende grond. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin vanwege haar unieke bloeiwijze en kleurrijke verschijning in de wintermaanden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.