Hamamelis x intermedia 'Primavera'

Hamamelis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hamamelis x intermedia 'Primavera' is een prachtige en opvallende winterbloeiende struik met geurende bloemen. De bloemen van 'Primavera' zijn geel van kleur en verschijnen in de late winter tot vroege lente, voordat het blad verschijnt. De bladeren van deze cultivar zijn groen van kleur en veranderen in de herfst naar mooie herfsttinten. De struik kan tot 3 meter hoog groeien en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Hamamelis x intermedia 'Primavera' is een aanwinst voor elke tuin vanwege zijn prachtige bloemen en herfstkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad zal in de herfst van de plant vallen en in de lente weer terugkeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou. Deze tuinplant kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en afgevallen bladeren te verwijderen. Verder gedijt de plant goed in de volle zon of halfschaduw.

  "Het is aan te raden om de plant te planten in een ruime tuin met voldoende ruimte voor groei. De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Houd bij het planten rekening met de grootte van de uiteindelijke plant."

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is en goed gedraineerd wordt om optimale groei te bevorderen. Overmatige schaduw kan de bloei beïnvloeden en de groei vertragen.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. Check regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen met nectar en geur. Het is een goede keuze voor een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast kunnen vogels schuilen in de dichte bladeren en takken. Het verrijkt de tuin met verschillende soorten leven.

  Deze plant bloeit in de maanden januari tot maart. De bloei duurt gemiddeld twee tot drie weken. Hamamelis x intermedia 'Primavera' wordt ook wel toverhazelaar genoemd.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven in droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant Hamamelis x intermedia 'Primavera' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege zijn kleurrijke bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van de bladeren en takken. Het kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren te verminderen in de tuin.

 • Je kunt de plant snoeien na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Knip eventuele uitlopers terug naar een gezonde hoofdtak. Gebruik scherp gereedschap om schade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd wateroverlast en laat de grond niet uitdrogen.

  De plant gedijt het best in humusrijke, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom wateroverlast. Voeg regelmatig voeding voor bloeiende planten toe voor een gezonde groei en bloei.

  De Tuinplanten heeft een goed doorlatende grond nodig met voldoende vocht en voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem neutraal tot licht zuur is. Voeg organisch materiaal toe om de structuur en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren.

  Deze plant staat het liefst op een plekje in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond die vochtig blijft maar niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is raadzaam om deze plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld bladeren of een mulchlaag rond de wortels te leggen. Daarnaast kunnen de takken van de plant tijdens vorstperioden het beste beschermd worden met fleecedoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende beschutting heeft tegen harde wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan het beste worden geplant in goed doorlatende grond. Het is raadzaam om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes en dode of beschadigde takken te verwijderen. Een jaarlijkse snoeibeurt na de bloei kan de vorm en gezondheid van de plant bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond en weelderig te blijven groeien. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende struiken voor optimale resultaten. Bemest de plant in het voorjaar en herfst voor een goede groei en bloei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruid. Houd de mulch echter weg van de stam om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodems. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan je preventief te werk gaan door de plant regelmatig te controleren op insecten. Daarnaast kan je ook gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of knoflookspray. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Hamamelis x intermedia 'Primavera' is een prachtige en opvallende winterbloeiende struik met geurende bloemen. De bloemen van 'Primavera' zijn geel van kleur en verschijnen in de late winter tot vroege lente, voordat het blad verschijnt. De bladeren van deze cultivar zijn groen van kleur en veranderen in de herfst naar mooie herfsttinten. De struik kan tot 3 meter hoog groeien en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Hamamelis x intermedia 'Primavera' is een aanwinst voor elke tuin vanwege zijn prachtige bloemen en herfstkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.