Hamamelis x intermedia 'Westerstede'

Hamamelis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hamamelis x intermedia 'Westerstede' is een prachtige struik met opvallende gele tot oranje bloemen die in de winter bloeien. De bloemen hebben een zoete geur en verschijnen voordat het blad uitloopt. De bladeren zijn ovaal en groen van kleur, en veranderen in de herfst naar gele tinten voordat ze afvallen. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn kleurrijke bloemen en interessante bladveranderingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Hamamelis x intermedia 'Westerstede' is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant bij strenge vorst te beschermen. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen.

  Hamamelis x intermedia 'Westerstede' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is een winterharde struik die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om de vorm te behouden.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, met genoeg licht en lucht. Het is raadzaam om hem niet te dicht bij andere planten te plaatsen, zodat hij voldoende ruimte heeft om te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, de Hamamelis x intermedia 'Westerstede' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor een optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg er dus voor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn vermogen om deze bestuivers aan te trekken. Het zal de biodiversiteit in de tuin helpen bevorderen.

  Ja, Hamamelis x intermedia 'Westerstede' trekt bestuivers aan met zijn opvallende bloemen en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het bladafval van deze plant kan ook dienen als voedselbron voor bodemorganismen. Het is dus een goede keuze voor een biodiverse tuin.

  De plant bloeit van januari tot maart en de bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige plek in de tuin. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Deze plant staat bekend om zijn weerstand tegen zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is vooral bekend om zijn opvallende bloemen en mooie herfstkleuren. Het wordt niet aanbevolen om delen van de plant te consumeren.

  Ja, de bladeren en takken van de plant kunnen geluid absorberen en verminderen zo de geluidsoverlast in de omgeving. Het planten van groen in de tuin kan bijdragen aan een rustige en ontspannen sfeer.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt het best na de bloei, in het vroege voorjaar. Verwijder dode takken en dun de struik uit voor een gezonde groei. Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de struik te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond lichtzuur tot neutraal is voor optimale groei. Vermijd zware kleigrond en zorg regelmatig voor voldoende water en meststoffen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn, maar mag niet te droog zijn. Een neutrale tot lichtzure bodem is ideaal voor deze plant. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de grond voor een goede groei en bloei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, vooral bij jonge exemplaren. Dit kan door de wortels te bedekken met mulch of bladeren. Ook is het aan te raden om de plant te beschermen tegen koude wind en sneeuw door een laagje stro of vliesdoek aan te brengen.

  Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststof.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Dit zorgt voor een goede groei en bloei. Overdrijf echter niet, te veel mest kan schadelijk zijn voor de plant.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid in de tuin. Het zorgt voor een gezonde groei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren als mulch.

  De plant Hamamelis x intermedia 'Westerstede' gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Hierdoor kan de plant optimaal voedingsstoffen opnemen en gezond groeien. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met speciale meststoffen.

  De Tuinplanten kunnen soms last hebben van ongedierte zoals bladluizen, spintmijten of rupsen. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen natuurlijke methoden zoals het gebruik van roofdieren of insecticidenvrije sprays worden toegepast. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en het handmatig verwijderen van de beestjes kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  De Hamamelis x intermedia 'Westerstede' is een prachtige struik met opvallende gele tot oranje bloemen die in de winter bloeien. De bloemen hebben een zoete geur en verschijnen voordat het blad uitloopt. De bladeren zijn ovaal en groen van kleur, en veranderen in de herfst naar gele tinten voordat ze afvallen. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn kleurrijke bloemen en interessante bladveranderingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.