Hedera helix 'Gruno'

Hedera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hedera helix 'Gruno' is een groenblijvende klimplant met opvallende, smaragdgroene bladeren. De bladeren hebben een glanzende textuur en een diep ingesneden vorm. Deze klimopsoort groeit snel en kan zowel in de volle grond als in een pot worden geplant. Het is een sterke plant die goed gedijt in zowel zonlicht als schaduw. De Hedera helix 'Gruno' is een populaire keuze voor het bedekken van muren, hekken of pergola's.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn blad gedurende het hele jaar. Het is een ideale tuinplant voor het hele jaar door groen in de tuin.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Planten in de categorie Tuinplanten kunnen over het algemeen goed tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, de Hedera helix 'Gruno' is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in verschillende grondsoorten en lichtomstandigheden. Het is een sterke en winterharde tuinplant.

  Je hebt ongeveer 50 centimeter ruimte nodig voor een volwassen plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich uit te breiden. Zorg ook voor voldoende ondersteuning, zoals een klimrek of muur om tegenaan te groeien.

  Ja, Hedera helix 'Gruno' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die ook in minder lichte omstandigheden goed kan gedijen. Zorg wel voor voldoende vocht en voeding voor optimale groei.

  De Hedera helix 'Gruno' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, de Hedera helix 'Gruno' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een ideale tuinplant om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, Hedera helix 'Gruno' is goed voor biodiversiteit omdat het een goede bron van voedsel en beschutting biedt voor verschillende dieren. Het kan ook helpen bij het aantrekken van nuttige insecten zoals bijen en vlinders in de tuin. Het zorgt voor een gezonde en gevarieerde leefomgeving voor verschillende soorten planten en dieren.

  Deze klimplant bloeit van september tot november en de bloei duurt ongeveer 4 weken. De bloemen zijn klein en groenig van kleur.

  De Hedera houdt van een plekje in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Over het algemeen kan deze plant goed tegen zonlicht, maar vermijd felle middagzon. Het is belangrijk om de Hedera regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de bladeren en bessen van Hedera helix 'Gruno' zijn giftig voor mensen en dieren. Het consumeren ervan kan leiden tot maag-darmklachten en huidirritatie. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempend effect door het absorberen van geluidsgolven. Het dichte bladerdek zorgt voor een buffer tegen geluidsoverlast in de tuin of op het balkon. Beplanting kan helpen om het geluid te reduceren en een rustige omgeving te creëren.

 • Wanneer de plant te groot wordt, kun je hem in het voorjaar terugsnoeien tot de gewenste grootte. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant in de gewenste vorm. Het regelmatig snoeien zorgt voor een gezonde groei en voorkomt dat de plant te wild groeit.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in een laag water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en voorkom dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige bodems. Zorg voor een bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid en pH-waarde. Vermijd bodems die te nat of te droog zijn voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De Hedera helix 'Gruno' gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Deze plant heeft geen direct zonlicht nodig en kan ook goed groeien op plekken met weinig licht. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond.

  Tuinplanten zoals klimop kunnen gevoelig zijn voor vorstschade in de winter. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen door bijvoorbeeld mulch rond de wortels te leggen en de bladeren te bedekken met jute of een speciale winterbeschermingshoes. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed water krijgt voor de winter begint, zodat deze goed gehydrateerd de koude maanden ingaat.

  De Hedera helix 'Gruno' heeft weinig onderhoud nodig. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren en verwijder regelmatig dode bladeren. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te bevorderen. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, dit kan schade aan de plant veroorzaken. Vooral tijdens de groeiperiode heeft de plant behoefte aan voedingsstoffen.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te bedekken met een laag mulch. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Daarnaast zorgt mulch voor een geïsoleerde bodem, wat gunstig is voor wortelgroei.

  De zuurgraad van de bodem dient neutraal tot licht zuur te zijn voor een optimale groei en gezondheid van deze plant. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 wordt geadviseerd. Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en spintmijten. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan helpen om deze plagen onder controle te houden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is aanbevolen.

 • Omschrijving

  De Hedera helix 'Gruno' is een groenblijvende klimplant met opvallende, smaragdgroene bladeren. De bladeren hebben een glanzende textuur en een diep ingesneden vorm. Deze klimopsoort groeit snel en kan zowel in de volle grond als in een pot worden geplant. Het is een sterke plant die goed gedijt in zowel zonlicht als schaduw. De Hedera helix 'Gruno' is een populaire keuze voor het bedekken van muren, hekken of pergola's.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.