Hedera helix 'Marginata Elegantissima'

Hedera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is een klimplant met groenbonte bladeren die zijn omlijnd met een witte rand, waardoor hij een elegante uitstraling heeft. Deze plant kan zowel binnen als buiten groeien en wordt vaak gebruikt als bodembedekker of om muren en schuttingen te bedekken. Hij gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en is vrij eenvoudig te onderhouden. De 'Marginata Elegantissima' kan uitgroeien tot een volle en weelderige plant die zowel in hangmanden als in potten kan worden geplant. Het is een winterharde plant die het hele jaar door groen blijft en een mooie toevoeging is aan tuinen en balkons.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Dit maakt het een populaire keuze voor tuinbeplanting.

  Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. In de winter is het belangrijk om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of mulch.

  Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de tuin. Het vereist weinig water en gedijt goed in zowel zon als schaduw. Regelmatig snoeien helpt om de plant gezond en mooi te houden.

  Deze plant heeft ruimte nodig om zich uit te spreiden, dus zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en obstakels. De grootte van de ruimte hangt af van de volwassen afmetingen van de plant, dus houd hier rekening mee bij het planten. Over het algemeen hebben deze planten ongeveer 1 tot 2 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  Ja, deze plant groeit goed in schaduwrijke omgevingen en heeft zelfs de voorkeur voor gedeeltelijk schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant regelmatig bemest wordt voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. In de winter kan de plant minder water nodig hebben.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivende insecten in de tuin. Het is een goede keuze voor een biodiverse tuin.

  Ja, Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is goed voor biodiversiteit doordat het een populaire voedselbron is voor insecten en bijen. De plant biedt ook beschutting aan kleine dieren en vogels. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van geluidsoverlast.

  De plant bloeit in de herfstmaanden, meestal in oktober en november. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg voor een goede afwatering om problemen te voorkomen.

  Nee, de Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is niet eetbaar. Deze plant behoort tot de decoratieve tuinplanten en is niet bedoeld voor consumptie. Het wordt aanbevolen om het niet in te nemen.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege de dichte begroeiing en het bladerdek. Het kan dus een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Deze plant kan regelmatig worden gesnoeid om hem in vorm te houden en te voorkomen dat hij te wild groeit. Het snoeien kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan, met behulp van een scherpe snoeischaar. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot de gewenste grootte en vorm.

  De Tuinplant 'Marginata Elegantissima' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is raadzaam om in de zomer meer water te geven dan in de winter.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg voor voldoende voeding en water om de groei en gezondheid te bevorderen. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren op pH-waarde en voedingsstoffen om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant doet het goed op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat wordt. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  In de winter kan het handig zijn om deze plant extra bescherming te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door de basis van de plant te bedekken met bladeren of stro. Zo blijft de plant beschermd tegen vorstschade. Het is ook mogelijk om de plant in een pot te zetten en deze op een beschutte plek te plaatsen tijdens de wintermaanden.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in verschillende soorten grond en blootstelling aan zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar ervoor te zorgen dat de grond niet te drassig wordt. Snoei indien nodig om de gewenste vorm en grootte te behouden.

  Tuinplanten zoals deze klimop hebben geen specifieke bemesting nodig. Het kan echter gunstig zijn om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei te bevorderen. Gebruik bij voorkeur een meststof die geschikt is voor groenblijvende planten.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of bladeren rondom de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik wordt om verstikking van de plant te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit zou idealiter neutraal tot licht zuur moeten zijn. Een pH-waarde van 6,5 tot 7,5 is het meest geschikt voor de gezonde groei van deze tuinplant. Tekorten of overmaat aan zuur in de bodem kunnen de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep. Het regelmatig controleren van de plant op bladluizen, spintmijten en andere insecten helpt om een plaag vroegtijdig te detecteren. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven en minder vatbaar te zijn voor ongedierte.

 • Omschrijving

  De Hedera helix 'Marginata Elegantissima' is een klimplant met groenbonte bladeren die zijn omlijnd met een witte rand, waardoor hij een elegante uitstraling heeft. Deze plant kan zowel binnen als buiten groeien en wordt vaak gebruikt als bodembedekker of om muren en schuttingen te bedekken. Hij gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en is vrij eenvoudig te onderhouden. De 'Marginata Elegantissima' kan uitgroeien tot een volle en weelderige plant die zowel in hangmanden als in potten kan worden geplant. Het is een winterharde plant die het hele jaar door groen blijft en een mooie toevoeging is aan tuinen en balkons.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.