Hedera helix 'Spetchley'

Hedera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hedera helix 'Spetchley' is een klimmende klimopsoort met opvallende groene bladeren met een witte rand, wat zorgt voor een decoratief effect in de tuin. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en is geschikt voor het bedekken van muren, schuttingen en pergola's. De 'Spetchley' variant staat bekend om zijn winterhardheid en kan goed gedijen in zowel zon als schaduwrijke plekken. Het is een veelzijdige plant die zowel in de volle grond als in potten kan worden gekweekt. De Hedera helix 'Spetchley' is een mooie toevoeging aan elke tuin of buitenruimte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

  • Specialisten
  • Verzorgingstips
  • Omschrijving
  • De plant Hedera helix 'Spetchley' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een sierlijke klimplant die zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin.

    Hedera helix 'Spetchley' is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is een sterke plant die goed kan overleven in koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst.

    Hedera helix 'Spetchley' is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omgevingen. Regelmatig snoeien kan helpen om de plant gezond en compact te houden.

    Hedera helix 'Spetchley' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en obstakels. Over het algemeen wordt aanbevolen om een afstand van ongeveer 30-40 centimeter aan te houden.

    Ja, 'Spetchley' groeit goed in de schaduw. Deze planten doen het goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te bemesten voor een gezonde groei.

    De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen waterbeurten door te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Water geven in de ochtend wordt aanbevolen.

    Ja, Hedera helix 'Spetchley' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar en de bloemen die ze produceren. Deze eigenschap maakt de plant een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers naar de tuin.

    Hedera helix 'Spetchley' is een populaire plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in tuinen en parken. Het trekt vogels en insecten aan en biedt beschutting en voedsel voor verschillende dieren. Met zijn dichte groei en klimmogelijkheden, zorgt het voor een gevarieerde leefomgeving.

    De plant bloeit in de late herfst en vroege winter, meestal in de maanden november en december. De bloei duurt ongeveer 4 weken.

    De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft om uitdroging te voorkomen. Als de plant voldoende water en zonlicht krijgt, zal hij mooi groeien en bloeien.

    Nee, de Hedera helix Spetchley is niet eetbaar. Het is belangrijk om te weten welke planten wel en niet veilig zijn om te consumeren. Het wordt afgeraden om deze plant te eten.

    Ja, deze klimplant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor een geluidsdempend effect hebben in de tuin of op het terras.

  • Hedera helix 'Spetchley' moet regelmatig gesnoeid worden om de groei te controleren en de vorm te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Verwijder ook regelmatig oude en zwakke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

    Deze plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

    De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Houd de potgrond vochtig maar niet te nat.

    De plant gedijt het beste in een goed doorlatende grond die humusrijk en vochthoudend is. Een neutrale tot lichtzure bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te nat is, om wortelrot te voorkomen.

    Deze plant gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot volle schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Het is een perfecte plant voor in de tuin of op het balkon.

    Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rond de wortelzone aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten en deze in te pakken met bijvoorbeeld vliesdoek. Het regelmatig controleren op vorstschade en het bijsturen van de bescherming is ook aan te raden.

    Deze plant dient regelmatig gesnoeid te worden om een compacte groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren om de gezondheid van de plant te behouden. Geef de plant regelmatig water en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

    Voor tuinplanten is het belangrijk om in het groeiseizoen regelmatig meststoffen te geven, bij voorkeur een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Dit zal helpen bij een gezonde groei en bloei van de plant. Gebruik altijd de aanbevolen dosering op de verpakking voor het beste resultaat.

    Mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of schors helpt de grond vochtig te houden en voedingsstoffen vast te houden. Dit kan de groei en gezondheid van de plant verbeteren. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om onkruidgroei te voorkomen en de plant te beschermen tegen vorst.

    De bodem waarin deze plant groeit, dient een licht zure tot neutrale pH-waarde te hebben. Een zuurgraad tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

    Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kunnen natuurlijke methoden zoals het gebruik van roofdieren, zoals lieveheersbeestjes, worden toegepast. Daarnaast kunnen beschermende netten of fysieke barrières helpen voorkomen dat ongedierte de plant bereikt. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn ook een optie, maar kunnen schadelijk zijn voor het milieu en andere organismen.

  • Omschrijving

    De Hedera helix 'Spetchley' is een klimmende klimopsoort met opvallende groene bladeren met een witte rand, wat zorgt voor een decoratief effect in de tuin. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en is geschikt voor het bedekken van muren, schuttingen en pergola's. De 'Spetchley' variant staat bekend om zijn winterhardheid en kan goed gedijen in zowel zon als schaduwrijke plekken. Het is een veelzijdige plant die zowel in de volle grond als in potten kan worden gekweekt. De Hedera helix 'Spetchley' is een mooie toevoeging aan elke tuin of buitenruimte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

  • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
  • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
  • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.