Hydrangea aspera

Hydrangea overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea aspera is een bladverliezende struik met grote, fluweelachtige bladeren en prachtige, bolvormige bloemen die in verschillende tinten blauw, paars, roze of wit kunnen zijn. De bloemen hebben een opvallende, pluizige uitstraling en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Hydrangea aspera is een relatief grote struik die tot 2 meter hoog kan worden en een licht kalkhoudende grond verkiest. Deze plant is een mooie toevoeging aan een informele tuin of als onderdeel van een gemengde border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en wordt in de winter kaal. Het is een bladverliezende plant.

  Hydrangea aspera is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter is het aan te raden om mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen ter bescherming.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende water en lichte bemesting om de plant gezond te houden. Regelmatig snoeien kan ook helpen om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Voor deze tuinplant heeft u ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht circulatie is rondom de plant. Vergeet niet regelmatig te snoeien om de plant gezond te houden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk dat de grond vochtig is en dat de plant beschermd wordt tegen felle zon. Het is ideaal om deze plant te planten op een plek waar de zon niet direct op schijnt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door de plant wekelijks water te geven. Let goed op de conditie van de grond en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en kleurrijke bloemblaadjes. Het is een prachtige toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Hydrangea aspera is een waardevolle plant voor biodiversiteit, omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en dieren. Door de diverse bloemen en bladeren draagt het bij aan een gevarieerde en gezonde tuinomgeving.

  Hydrangea aspera bloeit van juni tot september en de bloei kan tot wel 3 maanden duren.

  De plant kan wel enige zon verdragen, maar verkiest gedeeltelijke schaduw. In de volle zon kan de plant verbranden en de bloemen kunnen vervagen. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten met wat beschutting tegen de felle zon.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het consumeren ervan kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt daarom aangeraden om deze plant niet te eten.

  Ja, Hydrangea aspera heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden in de omgeving waar de plant groeit.

 • Deze plant hoeft niet vaak gesnoeid te worden, maar kan na de bloei lichtjes worden teruggesnoeid om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken in het voorjaar om de gezondheid van de plant te bevorderen. Overmatig snoeien kan leiden tot verminderde bloei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Voor deze plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Gebruik een potgrond met extra voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei.

  De plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor een optimale groei en bloei.

  De plant gedijt het beste op een halfschaduwrijke plek in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen felle middagzon. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de wortels te leggen. Het is ook aan te raden om de plant in een lichte, beschermde plek te zetten tijdens de wintermaanden. Eventueel kan een beschermende doek of kooi worden geplaatst om de plant te beschermen tegen koude wind.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar weg. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of verrijkte potgrond. Bemest de plant niet te vaak, omdat dit de groei van de bloemen kan verminderen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de plant te veel voedingsstoffen opneemt.

  Mulch de plant in het voorjaar met organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht. Mulch kan ook in de herfst worden toegepast om de plant te beschermen tegen vorst.

  De Hydrangea aspera gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.5 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is en goed doorlatend.

  Bescherm de plant tegen bladluizen en slakken door regelmatig te inspecteren en indien nodig te behandelen. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen om het ecosysteem in stand te houden. Zorg voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Hydrangea aspera is een bladverliezende struik met grote, fluweelachtige bladeren en prachtige, bolvormige bloemen die in verschillende tinten blauw, paars, roze of wit kunnen zijn. De bloemen hebben een opvallende, pluizige uitstraling en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Hydrangea aspera is een relatief grote struik die tot 2 meter hoog kan worden en een licht kalkhoudende grond verkiest. Deze plant is een mooie toevoeging aan een informele tuin of als onderdeel van een gemengde border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.