Hydrangea macrophylla 'Altona'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Altona' is een mooie, compacte hortensia met grote bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. De bloemen variëren van roze tot blauw en kunnen zelfs paarse tinten vertonen. Deze plant bloeit in de zomer en kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor borders, als solitaire plant of in bloembakken. 'Altona' heeft donkergroen blad en een stevige, opgaande groeiwijze.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Hydrangea macrophylla 'Altona' is geen groenblijvende plant en verliest zijn blad in de winter. Het is een bladverliezende struik die in het voorjaar weer nieuw blad zal krijgen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het wordt aangeraden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en voeding en snoei de plant regelmatig om de groei te bevorderen. Plaats de plant op een plek met halfschaduw voor het beste resultaat.

  Voor een Hydrangea macrophylla 'Altona' heb je ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Altona' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het goed doet op plaatsen met minder zonlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant zal gedijen.

  Hydrangea macrophylla 'Altona' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Altona' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Het is een waardevolle toevoeging voor een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Ja, Hydrangea's trekken bijen, vlinders en andere insecten aan, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt ook schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren. Echter, het is niet een inheemse plant en kan invloed hebben op de biodiversiteit indien geplant in grote hoeveelheden.

  De Hydrangea macrophylla 'Altona' bloeit van juni tot en met september. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

  De plant Hydrangea macrophylla 'Altona' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige locaties. Zorg voor voldoende water en bescherming tegen felle middagzon.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen bij consumptie mogelijk maagklachten veroorzaken. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten. Het is beter om alleen planten te consumeren die bekend staan als eetbaar en veilig voor consumptie.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Altona' heeft grote bladeren die geluid kunnen dempen. Hierdoor kan de plant een goede geluidsdempende eigenschap hebben in de tuin.

 • Om de plant in vorm te houden en de bloei te bevorderen, kan je hem het beste snoeien na de winter. Verwijder dode takken en snoei takken tot vlak boven een paar ogen. Probeer snoeien tot een minimum te beperken, aangezien de bloemen op oud hout groeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Hydrangea macrophylla 'Altona' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Gebruik een potgrond die geschikt is voor zuurminnende planten.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor een vochtige, goed doorlatende bodem met voldoende organisch materiaal. De pH-waarde van de bodem moet licht zuur tot neutraal zijn. Een bemesting met compost of organische mest kan de bodemkwaliteit verbeteren voor optimale groei en bloei.

  Hydrangea macrophylla 'Altona' gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Ze kunnen geplant worden in vruchtbare en vochtige grond. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of fleece worden gebruikt om de plant te beschermen tegen gure wind. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de vorst begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant jaarlijks te bemesten in het voorjaar en de uitgebloeide bloemen te verwijderen om nieuwe groei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of koemestkorrels. Het is aan te raden om de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig bij te mesten volgens de aanwijzingen op de verpakking van de meststof. Let op dat de meststoffen geen te hoge concentratie stikstof bevatten, dit kan de bloei verminderen.

  Het is aanbevolen om de grond rondom deze plant te mulchen met een laag organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen koude temperaturen in de winter. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  De Hydrangea macrophylla 'Altona' gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,0 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf of speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen met de groei en bloei van de plant.

  Gebruik aaltjes of roofmijten om ongedierte zoals bladluizen en spint te bestrijden bij deze Tuinplant. Zorg voor een goede luchtcirculatie en voorkom teveel vochtigheid om zo ongedierte te voorkomen. Gebruik eventueel ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Altona' is een mooie, compacte hortensia met grote bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. De bloemen variëren van roze tot blauw en kunnen zelfs paarse tinten vertonen. Deze plant bloeit in de zomer en kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor borders, als solitaire plant of in bloembakken. 'Altona' heeft donkergroen blad en een stevige, opgaande groeiwijze.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.