Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' is een mooie en opvallende hortensia met grote, platte bloemschermen in een lacecap vorm. De bloemen hebben een mix van blauwe en roze tinten, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Het is een compacte struik die tot ongeveer 1 meter hoog kan worden en goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. 'Blaumeise' bloeit van de zomer tot de herfst en is een prachtige toevoeging aan tuinen of als snijbloem in boeketten. De plant vereist regelmatige snoei en het toevoegen van aluminiumsulfaat kan helpen om de blauwe kleur van de bloemen te versterken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise' is geen groenblijvende plant. De bladeren van deze plant zullen in de herfst verkleuren en afvallen. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar terug te snoeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In de lente zal de plant weer uitlopen en bloeien.

  Ja, de Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en een plek met halfschaduw en de plant zal goed gedijen. Snoei indien nodig in het voorjaar om de bloei te bevorderen.

  Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise' heeft ongeveer een meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij staan, zodat de Hydrangea voldoende licht, water en voedingsstoffen kan krijgen.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' groeit goed in de schaduw. Deze planten gedijen goed in gedeeltelijke tot volledige schaduwrijke omgevingen en kunnen ook goed groeien onder bomen of naast gebouwen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor een gezonde groei en bloei.

  De Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise' heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen is het voldoende om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, de Hydrangea macrophylla trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen bevatten. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkelijkheid voor nuttige insecten. De bloemen zijn rijk aan nectar en zijn daarom geliefd bij bestuivers.

  Hydrangea macrophylla draagt bij aan de biodiversiteit omdat de bloemen insecten aantrekken voor bestuiving. Het bladafval kan dienen als voedsel en schuilplek voor kleine dieren. De plant zorgt voor variatie in de tuin en biedt leefruimte voor verschillende soorten organismen.

  Deze plant bloeit van juni tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

  Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw of schaduw dan in de volle zon. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden en de plant verzwakken. Plaats de plant dus op een plek waar hij wat beschutting heeft tegen de felle zon.

  Nee, de bloemen en bladeren van de Hydrangea macrophylla plant zijn niet eetbaar. Het consumeren ervan kan leiden tot maagproblemen en misselijkheid. Het is daarom beter om deze plant niet in te nemen.

  Ja, hydrangea's hebben dikke bladeren en stelen die geluid kunnen absorberen en dempen. Het kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in uw tuin of buitenruimte.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken om de groei te stimuleren. Snoei in het voorjaar dode takken weg tot aan de grond om de plant vitaal te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de wortelzone om schimmelproblemen te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan organisch materiaal en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid en te voorkomen dat de wortels in waterlogged grond terechtkomen.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende grond met voldoende organische stof en voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes.

  Deze plant groeit het best op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en licht vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Om de plant te beschermen tegen vorst tijdens de winter is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een ademend materiaal, zoals jute of vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en oude bloemen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant organische meststof in het voorjaar voor een optimale groei.

  Hydrangea's hebben baat bij regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te bloeien. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor zuurminnende planten, zoals rododendrons en hortensia's. Bemest de plant in het voorjaar en nogmaals halverwege de zomer voor optimale groei en bloei.

  Mulch de grond rondom de plant met organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Pas op dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant ligt om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks voor optimale groei en bloei van de plant.

  De plant Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise' gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen door de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals de Hydrangea macrophylla (Lacecap Grp) 'Blaumeise', kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten helpen bij het bestrijden van bladluizen en spint. Daarnaast kan regelmatig controleren op ongedierte en handmatig verwijderen van besmette bladeren ook helpen om plagen onder controle te houden. Het gebruik van milieuvriendelijke insecticiden kan een laatste redmiddel zijn als natuurlijke bestrijdingsmethoden niet effectief zijn.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' is een mooie en opvallende hortensia met grote, platte bloemschermen in een lacecap vorm. De bloemen hebben een mix van blauwe en roze tinten, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Het is een compacte struik die tot ongeveer 1 meter hoog kan worden en goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. 'Blaumeise' bloeit van de zomer tot de herfst en is een prachtige toevoeging aan tuinen of als snijbloem in boeketten. De plant vereist regelmatige snoei en het toevoegen van aluminiumsulfaat kan helpen om de blauwe kleur van de bloemen te versterken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.